Rust in je hoofd
4 min. leestijd

Rust in je hoofd


Hoe krijg je rust in je hoofd? Nou zo bijvoorbeeld...

Laatst had ik een bijzonder gesprek met een cliënt van me. Ze zei: ‘Weet je wat zo gek is Syl? 

Aan de ene kant weet ik heel goed wat ik waard ben. Het is echt niet zo dat ik geen zelfvertrouwen heb. Ik heb een goed lopend eigen bedrijf. Ben moeder van drie kinderen. Heb een super leuk leven…met lieve vriendinnen, een schat van een man, ik woon in een heerlijke buurt en heb een prima inkomen…en toch.

Toch blijf ik maar aan mezelf twijfelen. 

Het is net of er een stemmetje op in mijn hoofd zit, dat me de hele tijd onzeker maakt. ‘Zou je dat nou wel doen? Kan je dat wel? Wie zit daar nou op te wachten? Ben ik wel goed genoeg?’ En zo kan ik nog wel even doorgaan. Gek word ik ervan.’

Gedachten bepalen je gevoel

Ik snapte precies wat ze bedoelde. Ik hoor dit van zóveel vrouwen. En zelf heb ik er ook heel lang last van gehad. 

Tot ik leerde over de kracht van gedachten. 

Wist je dat we gemiddeld zo’n 50.000 tot 70.000 gedachten per dag hebben? Waarvan de meesten negatief en elke dag hetzelfde zijn? Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik schrok daar best van toen ik het de eerste keer hoorde. Vind je het gek dat je verlangt naar rust in je hoofd. 

Het overgrote deel van die gedachten, zo’n 95%, is ook nog eens onbewust.
Wat betekent dat je niet eens doorhebt dat je ze denkt.
En dat is maar goed ook, want anders zou je er helemaal gek van worden.

Probleem daarbij is, dat je gedachten bepalend zijn voor je gevoel en je gedrag.
Als jij iets wilt, maar je denkt (onbewust) dat je het niet kan, grote kans dat je het niet eens probeert. Je kan het immers toch niet.

Aan de slag…probeer dit eens

Wil je dit veranderen, dan is de eerste stap je bewust worden van je onbewuste gedachten.
Wat gaat er allemaal om in je hoofd, vaak zonder dat je het zelf doorhebt?
Want als je dat weet…je er bewust van bent…dan pas kun je er iets aan veranderen.

En daarom heb ik een oefening voor je, die je helpt om snel en makkelijk inzicht te krijgen in jou eigen onbewuste gedachten.

Je haalt ze als het ware uit je onbewuste naar je bewuste. 

Dat is belangrijk, want om iets te kunnen veranderen moet je wel weten wat er speelt.

Oefening: Mediteren en schrijven

De oefening bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een meditatie, waarin je gaat observeren wat er bij jou van binnen gebeurt. Ik leg je straks precies uit hoe je dat doet. 

Het tweede deel is een schrijfoefening, waarin je aan de slag gaat met flow-writing. Ook dat leg ik je straks haarfijn uit.

Als je klaar bent met de oefening, heb je een groot deel van de gedachten die jou onbewust remmen op papier staan.
Daardoor wordt het makkelijker om ze te herkennen en te veranderen. Ok, ben je er klaar voor?

Tijd: minimaal 20 minuten (2 x 10)

Nodig: een wekker, pen en papier

Stap 1: Bewustwordingsmeditatie

Zoek een plek waar je minimaal 20 minuten (10 min. meditatie + 10 min. schrijven) of langer niet gestoord wordt.

 1. Bepaal hoe lang je wilt mediteren en stel je wekker in.

 2. Ga lekker zitten (liever niet liggen ivm in slaap vallen) en maak het jezelf makkelijk.

 3. Keer met je aandacht naar binnen en denk aan iets wat je heel graag wilt, maar nog niet hebt of doet.
  Vraag je dan eens af waarom? Waarom heb ik dat nog niet…of doe ik dat nog niet?

 4. Stel je dan voor dat je letterlijk afstand kunt nemen van je gedachten. Dat je een observeerder wordt van je gedachten.

 5. En als je daar dan zo zit…je kijkt naar je gedachten (dit heb je vast al eens eerder gehoord), stel je dan voor dat je gedachten wolken zijn die voorbij drijven. Wolken die komen en gaan. Je hoeft daar niets van te vinden, geen mening, geen oordeel, alleen maar observeren dat die wolken voorbij drijven.

 6. En nu komt het…terwijl je die voorbijdrijvende wolken observeert…merk dan eens op of je kunt gewaarworden wat er IN die wolken zit. Dus niet alleen het feit dát ze er zijn…maar waar bestaan ze uit? Wat voor gedachten zitten daar in?  Waarom heb je nog niet wat je wilt...of waarom doe je het nog niet?

  Ga daar zo’n 10 minuten mee door.

 7. Als je wekker gaat doe je je ogen open en pak je je pen en papier.

Stap 2: Schrijven

 1. Terwijl je je aandacht bij jezelf houdt, zet je je wekker weer op 10 minuten.

 2. Zeg tegen jezelf: ‘Het is mijn intentie om mijn beperkende gedachten op papier te zetten, zodat ik me er van bewust ben en er iets aan kan doen.’

 3. Zet nu je pen op papier en begin te schrijven. Haal je pen gedurende de 10 minuten niet van het papier maar blijf schrijven en schrijven.

  Schrijf alles op wat er in je opkomt, wat er naar boven komt drijven uit de meditatie, of wat er sowieso in je opkomt. Doordat je de intentie uitgesproken hebt, kun je er van uitgaan dat wat er komt te maken heeft met je beperkende gedachten. Als je denkt ‘wat moet ik nu weer schrijven’ dan schrijf je op ‘Wat moet ik nu weer schrijven’. Dat maakt niet uit, als je maar blijft schrijven komt er vanzelf weer relevante info naar boven.

 4. Als je wekker gaat stop je. Lees wat je geschreven hebt en zoek naar patronen en herhalingen.
  Wat is de overall boodschap? Hoe komt die uit jouw onbewuste naar boven? En wat heeft het jou te zeggen?

 5. Maak dan een lijstje van de meest voorkomende beperkende gedachten.

Zo…die zijn uit je hoofd en op papier. Nu kun je ze makkelijker herkennen en zien voor wat het is.
Een gedachte, en niet meer dan dat. Het is maar een gedachte en die gedachte kan veranderd worden.

Zo wordt je meer en meer bewust van wat er allemaal speelt in jouw gedachtewereld, en kun je er bewust voor kiezen om iets anders te denken. Waardoor het steeds makkelijker wordt om gewoon jezelf te zijn. En te gaan staan voor wie je echt bent...en wat je echt wilt. 

Veel succes!

Liefs Sylvia x

 

Reactie plaatsen

Wil je meer? Schrijf je dan in voor de Matria inspiratie mails

 • Blijf op de hoogte
 • Ontvang regelmatig inspiratie
 • Krijg als eerste bericht als er een nieuw artikel verschijnt 
50%
Schrijf je hier in!
Voor inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap voor vrouwen
Uiteraard zijn je gegevens veilig bij ons
Schrijf je hier in...
zelfvertrouwen