10 redenen om deel te nemen aan een retreat
2 min. leestijd

10 redenen om deel te nemen aan een retreat

Wat is een retreat? 

To retreat betekent letterlijk ‘je terugtrekken’. Jezelf tijdelijk terugtrekken uit je dagelijks leven met alle verplichtingen van dien. Letterlijk afstand nemen, waardoor je dingen automatisch anders bekijkt.  

Even alle tijd en ruimte voor jou. Aandacht voor jezelf. Voor wie jij bent. Wat jij wilt en wat voor jou belangrijk is. 

Maar het is ook een ‘treat’, een traktatie. Een cadeautje voor jezelf. En zo moet het ook voelen. Een paar dagen die je jezelf cadeau doet, helemaal alleen voor jou. Een mini vakantie met een plus. Heerlijk toch? 

Wat is het verschil tussen en retreat en een retraîte?

In theorie is er geen verschil. Retreat is namelijk het Engelse woord voor retraîte. 

Maar in de praktijk is een retraîte vaak soberder. Je kunt bijvoorbeeld naar een klooster gaan, helemaal alleen. Een paar dagen helemaal niets doen en niemand spreken. Of meedraaien met het kloosterleven. Maar er zijn ook speciale centra waar je naartoe kunt gaan. Om meerdere dagen te mediteren bijvoorbeeld. 

Een retreat voelt meer als een mini vakantie met gelijkgestemden, georganiseerd rondom een bepaald thema. Yoga bijvoorbeeld. Of persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is er ruimte voor reflectie en verdieping. Maar ook voor extra 'treats' zoals een massage of andere leuke dingen.  

Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat je weg bent uit de sleur van alledag. Dat je voor niemand hoeft te zorgen en geen verplichtingen hebt. Dat je alle tijd en ruimte hebt om te (her)ontdekken wie jij ook alweer bent. Wat jij fijn vindt en waar jij van geniet. Waardoor je dichter bij jezelf en je kern komt. 

Waarom zou je deelnemen aan een retreat? 

We leven in een wereld die veel van ons vraagt. Daarom is het heel goed om je daar af en toe even van los te maken. Om tot jezelf te komen. Op te laden. Bij te tanken. Om daarna weer met nieuwe energie, én nieuwe inzichten, terug te keren naar je normale leven. 

Vooral vrouwen zijn vaak zo gericht op anderen, dat we onszelf makkelijk vergeten. Niet expres, zo gaat dat nu eenmaal. Daarom is het extra belangrijk, om je daar zo nu en dan even aan te onttrekken. 

Een retreat is een heerlijke vorm van Me Time. Tijd voor verdieping. Rust en ruimte. Reflectie. Bezig zijn met je groei en ontwikkeling. Maar ook om jezelf te verwennen en in de watten te laten leggen. 

10 redenen om deel te nemen aan een retreat. 

Maar hoe weet je nu of een retreat iets voor je is of niet? Hier onder heb ik alvast 10 redenen voor je op een rij gezet. Herken je jezelf daarin? Dan vind je het vast heerlijk. Herken je je daar niet in? Dan zou ik het niet doen als ik jou was. 

1. Je bent toe aan tijd en ruimte voor jezelf

2. Je wilt een paar dagen in alle rust tot jezelf komen

3. Je wilt jezelf beter leren kennen en dichter bij je kern komen

4. Je wilt de relatie met jezelf verbeteren of verdiepen

5. Je wilt nieuwe energie opdoen; opladen en bijtanken

6. Je wilt meer uit je hoofd en in je lijf komen

7. Je wilt meer naar je gevoel luisteren

8. Je wilt meer innerlijke rust ervaren

9. Je wilt iets speciaals voor jezelf doen

10. Je vindt het fijn om nieuwe ervaringen op te doen met gelijkgestemden

Conclusie

Dus…een retreat is echt een cadeau voor jezelf. Je trekt je even helemaal terug van alles. Even alleen met jezelf bezig zijn. Wat jij wilt. Wat jij nodig hebt en verlangt. Een mini vakantie op een inspirerende plek, om nieuwe energie op te doen en weer helemaal tot jezelf te komen. Zodat je er daarna weer helemaal tegen kunt. Er weer helemaal kunt zijn. Volledig opgefrist en vernieuwd!

Nou, dat was het weer voor nu. Ik wens je een hele fijne dag en hopelijk tot snel!

Liefs Sylvia x

 

Ps: Heb je het gevoel dat een retreat iets voor je is? Schrijf je dan in voor mijn inspiratie mails, via de subscribe knop hier onder. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte over onze retreats. 


Reactie plaatsen

Wil je meer? Schrijf je dan in voor de Matria inspiratie mails

  • Blijf op de hoogte
  • Ontvang regelmatig inspiratie
  • Krijg als eerste bericht als er een nieuw artikel verschijnt 
50%
Schrijf je hier in!
Voor inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap voor vrouwen
Uiteraard zijn je gegevens veilig bij ons
Schrijf je hier in...
zelfvertrouwen