Een vrouwelijke kijk op persoonlijk leiderschap
3 min. leestijd

Een vrouwelijke kijk op persoonlijk leiderschap

De 3 tips om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen...op de vrouwelijke manier. 

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap betekent de regie krijgen over jezelf en je leven. Vol zelfvertrouwen zijn wie je echt bent. Je eigen keuzes maken. Doen wat goed is voor jou en volgens jou. Op jouw manier. Zoals bij jou past. 

Persoonlijk leiderschap kun je inzetten op een mannelijke manier, die veel mannen aanspreekt. Of op een vrouwelijke manier, die veel vrouwen aanspreekt. Iedereen kan beide manieren gebruiken. Maar wat zijn de verschillen?   

Persoonlijk leiderschap m/v...wat is het verschil?

Het grootste verschil zit 'm in actie, doen en buitenkant versus bewustwording, zijn en binnenkant. 

De basis van de mannelijke manier is actie. Het gaat om 'doen' en is gericht op de buitenkant. Doelen stellen, resultaten behalen, strategieën bedenken om te komen waar je zijn wilt. Streven naar meer, beter, groter, sneller. Zo veel mogelijk uit jezelf en je leven halen, op een zo effectief mogelijke manier. 

De basis van de vrouwelijke manier is bewustwording. Het gaat om 'zijn' en is gericht op de binnenkant. Bewustwording van- en de leiding krijgen over je binnenwereld. De wondere wereld van je gedachten, je gevoelens en je intuïtie. Maar ook van je hart, je passie en je geluk. 

Als je daar de leiding over krijgt, weet je intuïtief wat goed voor je is. Je kiest voor jezelf, zonder het gevoel te hebben dat je egoïstisch bent. Omdat je haarfijn aanvoelt dat je goed voor jezelf moet zorgen, wil je überhaupt iets voor een ander betekenen. 

Bewust, bezield en gelukkig leven. Daar draait het om. 

Waarom is de vrouwelijk persoonlijk leiderschap belangrijk? 

Gelukkig zijn begint altijd van binnen. Hoe gelukkig kun je zijn met wat je doet en hebt, als je je van binnen niet goed voelt? Als je niet gelukkig bent met wie je bent? Als je onzeker bent of altijd maar aan jezelf twijfelt? Als je stijf staat van de stress of chronisch moe bent?  

Wil je gelukkig zijn? Leer dan om jezelf van binnen gelukkig te maken. Dan komt de rest meestal vanzelf.

Hoe ontwikkel je meer persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap begint met bewustwording van de relatie met jezelf. Hoe ga je met jezelf om? Hoe denk je over jezelf? Hoe praat je over jezelf? Neem jezelf serieus. Jouw wensen, jouw verlangens, wat jij nodig hebt…het doet ertoe. Het is super belangrijk om daarnaar te luisteren. Hoe meer je dat doet, des te meer leiderschap krijg je. 

3 Tips voor het vergroten van je persoonlijk leiderschap.

Hieronder vind je 3 eenvoudige, maar zeer krachtige tips om direct je persoonlijk leiderschap te vergroten. Op de vrouwelijke manier. Je hoeft er dus niet echt iets voor te 'doen'. Het zijn meer beslissingen die je kunt nemen over hoe je met jezelf wilt omgaan. Probeer maar eens…

1 Accepteer jezelf zoals je bent.

Veel vrouwen zijn enorm kritisch op zichzelf. We stellen eisen aan onszelf, die we nooit aan een ander zouden stellen. We vinden van alles van onszelf en zijn niet altijd even vriendelijk tegen onszelf. 

Begin vandaag nog met jezelf accepteren. Precies zoals je bent. Je bent uniek. Letterlijk. Er is nog nooit iemand geweest precies zoals jij. Er zal ook nooit meer iemand komen precies zoals jij. Van jou is er maar één. Dus accepteer jezelf. Waardeer jezelf. Hou van jezelf. Je bent genoeg. Precies zoals je nu bent. Je bent prachtig. 

2 Kies je gedachten zorgvuldig.

Wist je dat de gemiddelde mens zo’n 60.000 gedachten per dag denkt? En dat de meesten daarvan negatief zijn…en elke dag hetzelfde?

Heb je enig idee hoeveel invloed dat heeft op je gevoel? Probeer maar eens uit. Zeg in gedachten iets heel liefs tegen jezelf. En dan iets heel naars. Zoek de verschillen in hoe je je voelt...😊

Punt is, dat gedachten zo vluchtig zijn en zo snel gaan, dat we ze vaak niet eens opmerken. Probeer je daarom zo vaak mogelijk bewust te zijn van wat je allemaal denkt. ‘Betrap’ je een negatieve gedachte over jezelf? Zet er direct iets aardigs naast. Dan neutraliseer je het effect. 

3 Leven vanuit je hart

Als je bent zoals de meeste mensen, dan is de kans groot dat je een behoorlijk deel van de tijd ‘in je hoofd’ zit. Dat is heel normaal. In de wereld waarin we nu leven, leren we dat van jongs af aan. 

Maar normaal is niet persé natuurlijk. Natuurlijk is het om vanuit je hart te leven. En je hoofd te gebruiken om de wensen en verlangens van je hart waar te maken. Als je hart de leiding heeft, dan maak je hele andere keuzes. Keuzes die goed zijn voor jou, voor anderen én voor het grotere geheel. En daar heeft iedereen baat bij. Ja toch? 

Nou, dat was het weer voor vandaag. Ik hoop dat je geïnspireerd bent om nog meer naar jezelf te luisteren. Om je bewust te worden van wat je denkt. Om nog veel liever voor jezelf te zijn. En nog meer vanuit je hart te leven. 

Ik wens je een hele fijne dag en wie weet tot ziens!

Liefs Sylvia x

Reactie plaatsen

Wil je meer? Schrijf je dan in voor de Matria inspiratie mails

  • Blijf op de hoogte
  • Ontvang regelmatig inspiratie
  • Krijg als eerste bericht als er een nieuw artikel verschijnt 
50%
Schrijf je hier in!
Voor inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap voor vrouwen
Uiteraard zijn je gegevens veilig bij ons
Schrijf je hier in...
zelfvertrouwen