Het helen van de moederwond
4 min. leestijd

Het helen van de moederwond

Mijn visie op een fenomenaal boek over de empowerment van vrouwen

Inleiding

Waarom houden veel vrouwen zichzelf klein? Waarom cijferen we onszelf zo makkelijk weg? Waarom zeggen we ja als we nee bedoelen...en andersom?  

Volgens de Amerikaanse psychologe Bethany Webster, schrijfster van het boek ‘Het helen van de moederwond’, komt dit doordat vrouwen eeuwenlang stelselmatig zijn onderdrukt door onze patriarchale samenleving. Een samenleving waarin de man boven de vrouw staat, mannelijkheid de norm is en vrouwelijkheid als minderwaardig en zwak worden beschouwd.   

Erfenis van onze voormoeders

Dit lijkt misschien een ver van je bed show, maar het is echt nog niet zo lang geleden. Mijn eigen moeder werd nog geacht te stoppen met werken toen ze trouwde. Mijn oma behoorde tot de eerste generatie vrouwen met stemrecht. In de tijd van mijn overgrootmoeder was vader de baas over een meisje tot ze trouwde…daarna haar man.    

Niet lang dáárvoor kon je als vrouw worden opgesloten, gemarteld of verbrand als je ‘lastig’ of ‘anders’ was.     

Generaties lang was het voor vrouwen gevaarlijk om tegendraads (lees ‘zichzelf’) te zijn. Generaties lang probeerden moeders hun dochters hier tegen te beschermen. Door ze te leren om onder de radar te blijven, hun mond te houden en vooral niet ‘lastig’ of ‘anders’ (lees ‘zichzelf’) te zijn. En daar voelen we nu nog steeds de naweeën van.    

Het lieve meisjessyndroom

Want hoe geëmancipeerd we inmiddels ook zijn, de angst en de pijn die generaties lang van moeder op dochter zijn overgedragen (de moederwond) zit diep in ons collectieve onderbewustzijn verankerd. Bewust of onbewust hebben we nog steeds de neiging om het allemaal ‘goed’ te willen doen. Voor iedereen. We zijn nog steeds bang voor afkeuring en afwijzing, omdat we dat onbewust nog steeds associëren met ‘gevaar’. 

Zo vond ik laatst een oud dagboek van mezelf, waarin ik schreef: ‘Mijn grootste probleem is eigenlijk dat ik altijd alles goed wil doen. Voor iedereen. Zodat ze me maar lief en aardig vinden. Dat is toch niet normaal? Ik ben een volwassen vrouw. En nog ben ik bang voor afwijzing. Ik ben er HELEMAAL KLAAR MEE!!!!! Maar ik weet gewoon niet hoe ik er vanaf kom.” 

Ken je dat? Nou ik dus wel. Ik heb er jarenlang mee geworsteld. Net als bijna al mijn cliënten. Zelfs als ze super zelfverzekerd overkomen. Of heel succesvol zijn.    

Gelukkig weet ik inmiddels wél hoe je er vanaf komt en heb ik er mijn werk van gemaakt om dit ook aan anderen te leren. 

Ontmoet je innerlijke kind

 Het boek ‘Het helen van de moederwond’ past dan ook helemaal in mijn straatje. Ook al ben ik persoonlijk niet zo’n fan van het woord ‘moederwond’ (maar ik zou ook geen beter woord weten), ik ben wel een grote fan van het boek zelf. Het staat boordevol met interessante achtergrond informatie over het ontstaan én de heling van de moederwond.   

Volgens Webster (en mijzelf) ligt de sleutel in het ontwikkelen van een veilig gehechte relatie met je innerlijke kind. Het meisje dat je ooit was en dat nog steeds een deel van je is. Dit meisje heeft, zoals meisjes dat doen, haar zelfbeeld gebaseerd op:

  • Wat haar moeder haar heeft geleerd
  • Wat ze van haar moeder heeft meegekregen
  • De manier waarop haar moeder met haar omging 

En hoe zeer een moeder ook haar best doet, wat ze zelf niet heeft kan ze ook niet doorgeven. Als ze zelf niet heeft geleerd om in haar kracht te staan, kan ze dat ook niet aan haar dochter leren. Als ze zelf niet heeft geleerd om van zichzelf te houden en voor zichzelf te kiezen, dan kan ze dat ook niet aan haar dochter leren. 

En zo wordt de moederwond van generatie op generatie doorgegeven door goedbedoelende, liefhebbende moeders die ongetwijfeld het beste voor hun dochter willen. Maar wel met het bewustzijn en de kennis die ze op dat moment heeft over wat ‘het beste’ is. 

Ontdek je innerlijke moeder

 Webster legt uit hoe je dit patroon doorbreekt. Namelijk, door een innerlijke moeder te ontwikkelen die jouw innerlijke kind alsnog alles geeft wat ze nodig had. Niet omdat je moeder het ‘fout’ gedaan heeft, maar omdat ze niet kon geven wat ze zelf niet had. Omdat ze je niet kon leren wat ze zelf niet wist. 

Door het ontwikkelen van een innerlijke moeder, kun je jezelf van binnenuit helen en je innerlijke kracht alsnog volledig opeisen. 

Als wij bereid zijn dit innerlijke werk te doen, zetten we een belangrijke stap in de empowerment van vrouwen en de herwaardering van het vrouwelijke in het algemeen. We creëren een gezondere balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke en dragen daarmee bij aan een betere wereld. Voor onszelf, onze kinderen, onze kleinkinderen en onze aarde. 

Conclusie

‘Het helen van de moederwond’ is een indrukwekkend boek. Enerzijds laat het zien hoe schadelijk een patriarchale samenleving eigenlijk is. Voor mannen én voor vrouwen. Niemand kan echt zichzelf zijn. Mannen moeten sterk zijn en zich altijd groot houden. Vrouwen worden pas serieus genomen als ze ‘hun mannetje staan’. 

Anderzijds geeft het diepe inzichten en handvatten voor de empowerment van vrouwen. Een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd. Er móet meer balans komen tussen het mannelijke en het vrouwelijke…anders is het vroeg of laat einde oefening. Voor ons…en voor onze prachtige aarde. 

Mijn advies? Lees dat boek! Of je nu een man of een vrouw bent. 

En daar is alles mee gezegd. 

Liefs, Sylvia x


PS: Wil je zelf aan de slag met je innerlijke kind?
Neem dan contact met me op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek via sylvia@matria.nl. 

 

Reactie plaatsen

Wil je meer? Schrijf je dan in voor de Matria inspiratie mails

  • Blijf op de hoogte
  • Ontvang regelmatig inspiratie
  • Krijg als eerste bericht als er een nieuw artikel verschijnt 
50%
Schrijf je hier in!
Voor inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap voor vrouwen
Uiteraard zijn je gegevens veilig bij ons
Schrijf je hier in...
zelfvertrouwen