Mindful wandelen
3 min. leestijd

Mindful wandelen

Mindful wandelen
3 manieren om van lopen iets bijzonders te maken. 

Inleiding

Mijn hele leven heb ik al een hekel aan sporten. Ik heb het echt zó vaak geprobeerd. Mezelf keer op keer gedwongen om naar de sportschool te gaan. Het nieuwste hardloop schema te volgen. Talloze verschillende sporten uitgeprobeerd. Om tot de conclusie te komen dat mijn lichaam gewoon niet van sporten houdt. 

Al die enthousiaste verhalen van mensen die ‘ook geen zin hebben, maar zich na afloop zo geweldig voelen’…ik heb het nog nooit ervaren. Alles in mij zegt nee tegen sport. Zelfs het woord past niet bij me. Dus heb ik me er bij neergelegd dat dat ‘m niet gaat worden voor mij. 

Waar ik wel heel erg van hou is wandelen. Heerlijk vind ik dat. Lekker in de vrije natuur. Flink doorstappen of rustig om me heen kijken. Van wandelen krijg ik nooit genoeg. 

Dus je kunt je voorstellen hoe blij ik ben, nu blijkt dat wandelen ook een vorm van sport is. Die echt super goed voor je is. Ik wist het wel! Mijn lichaam weet zelf wel wat goed voor haar is. Nog beter naar luisteren dus.  

Waarom is wandelen gezond? 

Wandelen heeft enorm veel voordelen voor onze gezondheid. Ons lichaam is gemaakt om te lopen. Onze voorouders deden niet anders in hun eeuwige zoektocht naar voedsel. 

Wandelen is goed voor je humeur, het maakt je hoofd leeg, zorgt voor sterke spieren en botten, je hart komt in een betere conditie, net als je longen, er gaat meer zuurstof en bloed naar je hersenen…en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Bovendien is het goed tegen stress en depressie. Vandaar dat de meeste artsen tegenwoordig al snel een dagelijks wandelingetje aanraden bij de meest uiteenlopende klachten. 

3 manieren om van je wandeling iets bijzonders te maken

Nu ben ik zelf altijd op zoek naar manieren om tijdens mijn dagelijks leven bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling. Om meer bewustzijn te creëren. Meer in het hier en nu te zijn. Meer aandacht te hebben voor wat is. Meer aanwezig  te zijn. 

Dus ook tijdens het wandelen. Ik bedoel, wandelen op zich vind ik al heerlijk…maar als ik die combi kan maken dan word ik er echt gelukkig van. Wil je weten hoe ik dat doe? Dit zijn mijn 3 favoriete manieren.

1 Bewust kijken

Tijdens het lopen let ik heel bewust op alles wat er om me heen te zien is. Niet gewoon vluchtig, maar echt met volle aandacht. De kleuren, de bomen, de bloemen…ik probeer alles heel diep in me op te nemen. Te voelen wat ik zie als het ware. 

Zo nu en dan sta ik ergens bij stil, om het echt eens goed van dichtbij te bekijken. Bijvoorbeeld een blad van een boom. Ik neem de kleur in me op, de vorm, de grote en kleine nerven. Kortom, ik kijk gedurende mijn wandeling mijn ogen uit. Het is echt super mooi om te ervaren hoeveel meer je ziet én voelt als je op die manier loopt. 

2 Bewust luisteren

Wat ook kan is tijdens het wandelen heel bewust luisteren, naar alles wat er te horen is. De vogels, de wind, mijn eigen voetstappen. Zo heb ik ontdekt dat sommige vogels echt super veel verschillende geluiden maken. 

Ook luisteren doe ik met volle aandacht. Diep binnen laten komen. Voelen wat ik hoor. Stil staan...luisteren. Nuances onderscheiden. Een worden met mijn omgeving. Heerlijk!

3 Intentie wandeling

Deze is heel anders dan de vorige twee en kan er ook mee gecombineerd worden. Van tevoren denk ik aan iets wat me op dat moment bezighoudt. Dat kan een vraag zijn, waarop ik een antwoord wil. Of gewoon iets waar ik meer duidelijkheid over wil.

Ik geef mijn onbewuste opdracht om die vraag als intentie mee te nemen gedurende de wandeling en met een antwoord te komen. Dan laat ik het los en ga lekker lopen. 

Ik probeer er niet meer aan te denken, maar mijn aandacht juist op mijn omgeving te richten. 9 van de 10 keer popt dan ergens onder het lopen het antwoord op. Zomaar vanzelf. En het mooiste is…dat zijn de beste antwoorden. Waarvan ik keer op keer denk, dat ik daar niet eerder aan gedacht heb!

Conclusie

Wandelen op zich heeft al vele voordelen. Het is goed voor je gezondheid, voor je humeur, voor je brein. Bovendien is het heerlijk ontspannend en dus goed tegen stress. 

Maar je kunt het ook gebruiken om meer bewustzijn te creëren. Bijvoorbeeld door het lopen te combineren met de 3 manieren die ik hier boven beschreven hebt. Gewoon om eens te kijken of het iets voor je is. 

Nou, dat was het weer voor nu. Ik wens je een hele fijne dag en hopelijk tot snel!

Groetjes en liefs van Sylvia x 

Reactie plaatsen

Wil je meer? Schrijf je dan in voor de Matria inspiratie mails

  • Blijf op de hoogte
  • Ontvang regelmatig inspiratie
  • Krijg als eerste bericht als er een nieuw artikel verschijnt 
50%
Schrijf je hier in!
Voor inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap voor vrouwen
Uiteraard zijn je gegevens veilig bij ons
Schrijf je hier in...
zelfvertrouwen