De kracht van visualiseren
2 min. leestijd

De kracht van visualiseren

De 3 essenties van een effectieve visualisatie

Wat is visualiseren?

Visualiseren is een hele krachtige methode, om met behulp van je verbeelding makkelijker doelen te bereiken. Je stelt je daarbij van tevoren voor hoe het zal zijn als je het voor elkaar hebt. Daar maak je een beeld of een filmpje van in je hoofd, dat je zo vaak mogelijk bekijkt.

Stel bijvoorbeeld dat je meer zelfvertrouwen wilt. Dan maak je een beeld van hoe het zal zijn als je dat eenmaal hebt. Je stelt je voor hoe je er dan uit ziet. Wat je dan doet. En hoe je je dan voelt.

Als je dit vaak genoeg doet, voelt het op een gegeven moment heel gewoon.
Heel vertrouwd. Je brein is er aan gewend geraakt.

Zo creëer je ‘het nieuwe normaal’. Waardoor het vele malen makkelijker wordt om het ook echt waar te maken. Maar…

Voorwaarden voor een goede visualisatie

Wil je een visualisatie echt voor je laten werken, dan zijn er 3 dingen waar je rekening mee moet houden. 3 essentiële voorwaarden, die veel mensen vergeten. Waardoor ze kunnen visualiseren tot ze een ons wegen…zonder resultaat.

1. Aantrekkelijk

De eerste voorwaarde voor een effectieve visualisatie is dat ie héél aantrekkelijk voor je is. Kies iets wat je echt graag wilt en stel het je voor op een manier waar je heel blij van wordt.

Want visualiseren alleen is natuurlijk niet genoeg. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, dan moet je daar meestal ook iets voor doen. Een goede visualisatie zorgt ervoor dat je zin krijgt om te doen wat je te doen staat. 

Zorg er dus voor, dat je het zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor jezelf. Dan maakt het niet meer uit wat je ervoor moet doen.

Denk maar eens aan verliefd zijn. Kosten noch moeite worden gespaard om bij elkaar te kunnen zijn. Geen zee te diep, geen berg te hoog. Of zoiets...toch? 😊

2. Geloof

De tweede voorwaarde is, dat je gelooft dat het kan. Als je niet gelooft dat iets echt kan gebeuren, dan is visualiseren alleen een soort dagdromen. Misschien fijn om te doen, maar het helpt je niet om je doelen te bereiken. Integendeel.

Als je niet gelooft dat het kan, dan geef je jezelf namelijk tegenstrijdige boodschappen. Je wilt iets, maar je gelooft er niet in. Je voelt je dan eerder teleurgesteld, boos of verdrietig dan gemotiveerd.

Zorg er dus voor dat je iets kiest waar je in kunt geloven. Vind je dat nog lastig, maak het dan kleiner. Net zo klein tot je er wél in kunt geloven.

3. Emotie

De derde voorwaarde is dat je jezelf in de visualisatie ziet…met de emotie die je voelt als je het bereikt hebt. Dus zie jezelf trots zijn, of blij, of ontroerd. Wat het voor jou ook maar is. Als het maar een positieve emotie is.

Positieve emoties zijn pure brandstof. Vraag je dus van tevoren af hoe het zal voelen als je dit voor elkaar hebt. Zie dat voor je in je visualisatie en probeer het al te voelen. Je zult merken dat je daardoor als een magneet naar het eindresultaat wordt toegetrokken.

Conclusie

Visualiseren is dus een krachtig hulpmiddel bij het bereiken van doelen. Vooral als je rekening houdt met bovenstaande punten.

Nog 1 tip: Herhaal je visualisaties zo vaak mogelijk. Met name als je net wakker bent of vlak voor je gaat slapen.
Dan zijn je hersenen in een andere staat van bewustzijn en heeft je visualisatie nog meer effect.

Nou, dat was het weer voor nu. Ik wens je heel veel succes en heel veel plezier en als je vragen hebt dan hoor ik het graag!

Liefs Sylvia x

Reactie plaatsen

Wil je meer? Schrijf je dan in voor de Matria inspiratie mails

  • Blijf op de hoogte
  • Ontvang regelmatig inspiratie
  • Krijg als eerste bericht als er een nieuw artikel verschijnt 
50%
Schrijf je hier in!
Voor inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap voor vrouwen
Uiteraard zijn je gegevens veilig bij ons
Schrijf je hier in...
zelfvertrouwen