De kracht van het nu
3 min. leestijd

De kracht van het nu

3 manieren om stress te verminderen door uit je hoofd te komen.

Inleiding

‘Het nu is een heilig ogenblik. Het is alles wat je hebt, ooit gehad hebt en ooit zult hebben’. Aldus de Cursus in Wonderen. Het verleden is voorbij. Daar kun je niets meer aan veranderen. De toekomst…acht, wie weet wat die gaat brengen? Het enige wat we hebben is nu. Dit moment.

Waarom is dat belangrijk?

Omdat het een zeer snelle en effectieve manier is om stress te verminderen en dichter bij jezelf te komen. Stress ontstaat altijd in je hoofd. Doordat je in gedachten uit het nu gaat. Vooral als je je zorgen maakt. Over het verleden of over de toekomst.

Zorgen over het verleden

Zorgen over het verleden zijn vaak gebaseerd op schuldgevoel, schaamte of een gevoel van onrecht. Het had ‘anders’ moeten zijn. Of je had het ‘anders’ moeten doen. Ken je dat? Maar dat heeft geen zin. Het verleden is voorbij. Daar kun je niets meer aan veranderen. Je kunt er hooguit iets van leren om mee te nemen.

Zorgen over de toekomst

Zorgen over de toekomst zijn vaak gebaseerd op angst of onzekerheid. Kan ik het wel? Zal het wel lukken? Zal het wel goed gaan? We kunnen onszelf behoorlijk in de weg zitten met allerlei doemscenario’s. Ken je dat?

Stress ontstaat in je hoofd. De snelste manier om daarmee af te rekenen is uit je hoofd komen en in je lijf zakken. Letterlijk. Aanwezig zijn in het nu. Want tegen het huidige moment ben je altijd opgewassen. Dat kun je altijd aan. Het zijn de zorgen over waar je op dit moment niets aan kunt doen die je stress geven.

3 Manieren om de kracht  van het nu te ervaren

In de volgende paragrafen geef ik je 3 manieren om heel snel uit je hoofd en in je lijf te komen. Waardoor je direct in het nu komt. Snel, makkelijk en heel effectief.

Manier 1: Focus op je ademhaling.

Breng je aandacht naar je ademhaling. Waar je ook bent, of wat je ook doet, ademen doe je altijd. Anders zou je dit niet kunnen lezen J Aandacht naar je adem brengen, haalt je direct uit je hoofd. Je hoeft niets aan je ademhaling te veranderen, niets te doen. Je hoeft alleen maar op te letten hoe je adem in- en uit je lichaam stroomt. Helemaal vanzelf. Zonder dat jij daar ook maar iets voor hoeft te doen. Hou je aandacht daar een tijdje, al is het maar een paar minuten.

Eckhart Tolle (spiritueel leraar en schrijver van o.a. ‘De kracht van het nu’) zegt altijd dat je niet je lichaam bent, maar dat je een lichaam hebt. Wie je bent is degene die je lichaam en geest kan waarnemen. Die zich bewust kan zijn van lichaam en geest. Dit onderscheid ons van alle andere leven op aarde. Het bewust kunnen zijn van ons lichaam en geest. Door die bewuste aandacht kom je per direct in het nu.

Manier 2: Focus op je voeten.

Dit is er een die ik zelf heel fijn vind. Als ik merk dat ik loop te stressen, breng ik direct mijn aandacht naar mijn voetzolen. Ik voel hoe mijn voeten op de grond staan. Ik voel de sensaties in mijn voetzolen. En hoe langer ik dat doe, des te meer is er te voelen.

Aandacht is energie. Alles waar je je aandacht op richt, daar gaat je energie naartoe. Automatisch. In het Engels zeggen ze dat heel mooi: ‘Energy flows where the attention goes.’ Door je aandacht naar je voeten te brengen, trek je je energie dus heel letterlijk uit je hoofd helemaal naar beneden in je lijf. Werkt heel goed en voelt ook prettig.

Manier 3: Focus op je innerlijk lichaam

Dit is mijn favoriet. Ook geleerd van Eckhart Tolle. Hij vertelt dat de weg naar je echte ik, naar je ziel, altijd door het lichaam gaat. Je ziel, zegt hij, bevindt zich letterlijk in je lichaam. In de ruimte tussen je cellen.

Ik vond dat in het begin een hele rare gedachte. Maar ik ben altijd wel in voor iets nieuws, dus ik dacht…gewoon proberen. In het begin voelde ik niets. Maar na een tijdje oefenen begon ik wél iets te voelen. Eerst was het een heel subtiel soort tinteling bij mijn enkels. Toen breidde het uit naar mijn voeten en benen. En uiteindelijk voelde ik het in mijn hele lijf. Echt een heerlijk gevoel!

Het meest bijzondere was…ik herkende dat gevoel. Van toen ik nog klein was. Ik had dit zo lang niet gevoeld, maar ik herkende het meteen. Dit ben ik! Zo voel ik, als ik niet de hele tijd in mijn hoofd zit. Inmiddels is het mijn favoriete manier van mediteren geworden. Gewoon stil zitten en mijn innerlijk lichaam voelen. Mijn eigen energie voelen. Mijn eigen ziel voelen…dat vind ik een mooie gedachte.

Conclusie

Door de wereld waarin we leven, zitten de meesten van ons heel veel tijd ‘in hun hoofd’. Dat is niet natuurlijk en ook niet gezond voor je. Het geeft stress, maar kan ook voelen als vervreemden van jezelf.

De snelste manier om daar verandering in te brengen is door je aandacht te richten op het nu. En de makkelijkste manier om dat te doen is je aandacht naar je lichaam brengen. Je lijf is altijd in het nu. Alleen je gedachten dwalen continu af naar verleden en toekomst.

Dus wil je minder stress, of gewoon bewuster leven, breng je aandacht dan zo vaak je kunt naar het nu. Bijvoorbeeld door middel van de 3 manieren die ik hierboven beschreven heb.

Nou, dit was het weer voor nu. Ik wens je een hele fijne dag en hopelijk tot ziens!

Liefs Sylvia x

Reactie plaatsen

Wil je meer? Schrijf je dan in voor de Matria inspiratie mails

  • Blijf op de hoogte
  • Ontvang regelmatig inspiratie
  • Krijg als eerste bericht als er een nieuw artikel verschijnt 
50%
Schrijf je hier in!
Voor inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap voor vrouwen
Uiteraard zijn je gegevens veilig bij ons
Schrijf je hier in...
zelfvertrouwen