Selecteer een pagina

Persoonlijke ontwikkeling | Vrouw en Stress

Waarom vrouwelijkheid belangrijk is. Juist nu.

Een vrouw is geen man

Vrouwen zijn anders dan mannen. Hoewel je dat tegenwoordig niet meer lijkt te mogen zeggen, doe ik het toch. Vrouwen zijn geen mannen. Vrouwen zijn vrouwen. Mannen zijn mannen. En gelukkig maar. Stel je toch eens voor dat we allemaal hetzelfde zouden zijn. Mannen en vrouwen verschillen wezenlijk van elkaar, dat maakt het juist zo leuk. Je hoeft alleen maar naar onze lichamen te kijken, om te beseffen dat de hele ‘we zijn gelijk’ discussie niet kan kloppen.

Gelijkwaardig, niet gelijk

Als ooit de dag komt dat mannen baby’s kunnen baren…dan denk ik er misschien anders over. Maar tot die tijd heb ik helemaal niets met het idee van ‘gelijk’ zijn. Gelijk zijn betekent hetzelfde zijn. En dat zijn we niet. Gelijkwaardig, dat zeker. Maar gelijk…

Eigenschappen m/v

Wat we wel met elkaar gemeen hebben, mannen én vrouwen, is dat we allemaal zowel mannelijke- als vrouwelijke eigenschappen hebben. Die in meer- of mindere mate tot uitdrukking worden gebracht. Vrouwelijke eigenschappen zijn anders dan mannelijke eigenschappen. Maar we hebben ze allebei. Allemaal. In dit artikel neem ik je mee in mijn visie op vrouwelijkheid. Ik laat je zien waarom ik het zo belangrijk vind om vrouwelijkheid de credits te geven die ze verdient.

3 centrale vragen

In dit artikel staan 3 vragen centraal:

  1. Vrouwelijkheid, wat is dat eigenlijk?
  2. Vrouwelijkheid, waarom is het belangrijk?
  3. Vrouwelijkheid ervaren, hoe doe je dat?
Vraag 1: Vrouwelijkheid, wat is dat eigenlijk?

Het duidelijkste antwoord op deze vraag vind je in het Taoïsme; de oud Chinese filosofie over het leven. Het Taoïsme wordt ook wel beschreven als een gebruiksaanwijzing voor het leven van de mens, in balans met de natuur.

 Yin & Yang

Een van de uitgangspunten van het Taoïsme is, dat alles in de natuur bestaat uit twee componenten. Twee delen. Twee tegengestelde, complementaire energieën; Yin en Yang. Yin vertegenwoordigt het vrouwelijke, Yang het mannelijke. Yin en Yang hebben totaal verschillende eigenschappen, die elkaar aanvullen en samen het geheel vormen.

Het een én het ander

Het een kan niet bestaan zonder het ander. Samen maken ze de wereld compleet. Zonder het een zou je het ander niet eens herkennen. Zonder licht zou je niet weten wat donker is. Zonder kou weet je niet wat warmte is. Geen dag zonder nacht. Geen zomer zonder winter.

Yin & Yang naast elkaar

Hieronder zet ik een aantal van de verschillende eigenschappen van Yin en Yang voor je op een rij:

YIN YANG
Vrouwelijk Mannelijk
Naar binnen gericht Naar buiten gericht
Innerlijk Uiterlijk
Intuïtie Logica
Zijn Doen
Voelen Denken
Rond Scherp
Zacht Hard
Collectief Individu
Koud Heet
Maan Zon
Water Vuur
Aarde Hemel

 

Zoals gezegd, zijn Yin- en Yang eigenschappen tegengesteld én complementair. Samen vormen ze een geheel. Dat zie je ook terug in het symbool voor Yin en Yang:

Samen vormen ze een geheel én het ene deel heeft altijd iets van het andere deel in zich. Op deze manier bezien, zou je vrouwelijkheid kunnen beschouwen als een onderdeel van je mens-zijn. Het deel van jou dat het vrouwelijke in jou vertegenwoordigt.

Vraag 2: Vrouwelijkheid, waarom is het belangrijk?

Logica of intuïtie?

Helaas worden vrouwelijke eigenschappen, in de wereld waarin wij leven, vaak als inferieur of zwak beschouwd. Mannen én vrouwen lijken meer waarde te hechten aan mannelijke- dan aan vrouwelijke eigenschappen. Logica bijvoorbeeld, wordt op de meeste scholen hoger geacht dan intuïtie. Nadruk op logisch nadenken begint vaak al op de kleuterschool. Voor het volgen van je intuïtie is weinig aandacht. Doen is belangrijker dan zijn. Denken belangrijker dan voelen.

De juiste balans

En daar gaat het volgens mij mis. Er zijn zoveel vrouwen die ergens de boodschap hebben opgepikt dat hun mannelijke kwaliteiten belangrijker zijn dan hun vrouwelijke kwaliteiten. Vrouwen die, onbewust, hun vrouwelijke kant hebben weggestopt. Het contact met hun vrouwelijkheid zijn kwijtgeraakt.

Verharding of verzachting?

En dat is eeuwig zonde! Daarmee doen we onszelf, én de wereld, tekort. De wereld heeft geen behoefte aan nóg meer mannelijkheid. Aan nog meer verharding. Nee! De wereld schreeuwt om vrouwelijkheid. Om verzachting. Om liefde. Aandacht. Begrip, compassie en mededogen.

E-man-cipatie??

Want hoe geëmancipeerd zijn we, als vrouwelijke kwaliteiten minder belangrijk worden gevonden dan mannelijke kwaliteiten? Waarom hebben zoveel vrouwen het gevoel dat ze ‘hun mannetje’ moeten staan? ‘One of the guys’ moeten zijn?
Zolang we vrouwelijke kwaliteiten als minder belangrijk, of ‘zwak’ beschouwen, zullen vrouwen zich onbewust mannelijker gedragen. Want we zijn sterke vrouwen. Krachtige vrouwen. Kleindochters van een generatie vrouwen die hard gevochten heeft voor ons recht op gelijkwaardigheid.

Gedeelde eerste plaats

Maar is dat echt de bedoeling van emancipatie? Wat hebben we écht bereikt, als we ‘vrouw zijn’ en ‘vrouwelijkheid’ niet het erepodium geven dat ze verdient? Náást mannelijkheid? Niet er boven, niet er onder. Maar er naast? En wat ik me dan vaak afvraag is: 
Hoe zou de wereld er uitzien, als we met z’n allen, dus mannen en vrouwen, de vrouwelijke kwaliteiten net zo belangrijk zouden maken als de mannelijke kwaliteiten? Niet belangrijker, niet minder belangrijk…maar even belangrijk. Even onmisbaar. Als we net zoveel belang zouden hechten aan voelen als aan denken? Aan intuïtie net zoveel aandacht besteden als aan logica? Als vrouwelijkheid net zo belangrijk is als mannelijkheid?

Wonderful life

Ik denk dat we op een heel andere, meer natuurlijke manier zouden leven. Met veel meer rust, vriendelijkheid, zachtheid en liefde. Ik geloof dat veel minder mensen zouden lijden aan stress, depressie en burn-out. Het (her)ontdekken van je vrouwelijkheid is wat mij betreft dan ook één van de belangrijkste dingen die je als vrouw kunt doen. Want wie is van nature het best uitgerust om vrouwelijke kwaliteiten te belichamen? Precies, vrouwen. Net als mannen van nature het juiste gereedschap hebben om een toonbeeld van mannelijkheid te zijn.

Samen sterk

Als je dat kunt accepteren, dan kun je in jezelf ruimte creëren voor beide kanten. Voor je mannelijke én je vrouwelijke kanten. En dan krijg je de keuze. Soms wil je misschien wat mannelijker zijn, soms wat vrouwelijker. Soms boor je je mannelijke kant aan, soms je vrouwelijke kant. En dat is allebei prima. Maar dat kan alleen als die vrouwelijke kant ook de ruimte krijgt om tot bloei te komen. Als die net zo belangrijk gemaakt wordt als de mannelijke kant. En als je die twee kanten van jezelf ontdekt en ontwikkelt…dan ben je heel en compleet.

Vraag 3: Vrouwelijkheid ervaren, hoe doe je dat?
Om je vrouwelijkheid te ervaren, is het natuurlijk van belang om te weten wat jij als vrouwelijk beschouwt. Jezelf de vraag te stellen: ‘Wat betekent vrouwelijkheid voor mij?’
Om je daarbij te helpen heb ik een aantal stappen voor je op een rij gezet.
Stap 1: Bewustwording.
De eerste en belangrijkste vraag is: ‘Wat betekent vrouwelijkheid voor JOU?’ Wat zie jij als vrouwelijke eigenschappen?
Het lijstje met Yin en Yang eigenschappen kun je daarbij als uitgangspunt nemen, maar er is natuurlijk nog veel meer.
Maak voor jezelf eens een lijst, in je dagboek bijvoorbeeld, van wat jij beschouwt als typisch vrouwelijke eigenschappen.
Het maakt niet uit wat je opschrijft, er is geen goed of fout, het gaat er om dat JIJ het als vrouwelijke eigenschappen beschouwt.
Stap 2: waar sta je nu?
En als je al die eigenschappen zo op een rijtje ziet staan, vraag je dan eens af: ‘Hoeveel ruimte geef ik die eigenschappen in mijn leven?’
Oftewel, hoe vrouwelijk sta ik mezelf toe te zijn? Als je het een cijfer kon geven, op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 betekent ‘helemaal niet’ en 10 betekent ‘alleen maar’, waar sta jij dan?
Stap 3: waardering
En als je weet welk cijfer jij jezelf geeft op het gebied van vrouwelijke eigenschappen…wat vind je daar dan van? Hoe waardeer jij dit cijfer? Is dit cijfer oké voor jou? Zou je het liever hoger of lager willen?
Stap 4: doen
Afhankelijk van het antwoord op stap 3, kun je vervolgens bepalen wat je daar mee wilt doen. Wil je vrouwelijke eigenschappen meer ruimte geven in je leven? Minder? Of vind je het prima zoals het is?
Door jezelf dit soort vragen te stellen, ontdek je steeds meer (onbewuste) kanten van jezelf. Je komt steeds dichter bij jezelf en kan meer en meer richting geven aan je leven. Op een manier die bij JOU past!

Zorgen voor jezelf…

Want dat is voor veel vrouwen nog een grote uitdaging. Zorgen voor anderen zit ons in het bloed, zorgen voor jezelf, voor jouw dromen en jouw verlangens kun je leren.

Ik wens je heel veel succes!
Tot snel,
Liefs Sylvia

Gratis Mini-Training

Wil je ook meer naar je vrouwelijke intuïtie luisteren? Doe dan mee met de (gratis) drie daagse mini-training ‘Luisteren naar je intuïtie’. Door middel van oefeningen, inzicht vragen en affirmaties leer je grote stappen zetten op dit gebied. Het resultaat is dat je steeds dichter bij jezelf komt en steeds meer gaat leven zoals bij jou past. Op jouw manier, volgens jouw regels.

Sylvia de Vries

Over mij

Ik ben Sylvia de Vries. Moeder, dochter, vrouw, inspirator, ondernemer.  Ruim 15 jaar actief als trainer en coach. Opgeleid tot o.a. internationaal gecertificeerd NLP trainer, NLP master coach, Louise Hay trainer en Yin Yoga teacher. Met specialisaties als: Mindfullness, familie opstellingen, innerlijk kind werk, meditatie en visualisatie.

Ooit aangetrokken tot dit prachtige vak, omdat ik zelf last had van mijn (beperkende) overtuigingen en emoties. Ken je dat? Je weet dat er meer in je zit, en toch komt het er maar niet uit.

Mijn allergrootste droom is, dat vrouwen zich vrij voelen. Om zichzelf te zijn...en hun hart te volgen. Want ik geloof echt dat de wereld dan een mooiere plek wordt. 

Mijn motto:

Het is mijn leven.
Ik leef het op mijn manier.
Volgens mijn regels.

“Everyone is a genius. But if you judge a fish by it’s ability to climb a tree,it will spend it’s whole life believing it is stupid”

Albert Einstein

Herken je dit? En wil je meer weten?

Stress: dé acht tips die je moet kennen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Wat is Stress?

Wat is het? Hoe ontstaat het? Hoe kom je er vanaf?

Nieuwsbrief

Ik blijf graag op de hoogte en schrijf me op de nieuwsbrief in. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.