Selecteer een pagina

Persoonlijk leiderschap & tijd voor jezelf

‘En nu ben jij aan de beurt’
– Sylvia de Vries –

Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf. Waarom heb je het nodig? Waarom doen we het niet? En hoe zorg je ervoor dat je het wel doet? Daar gaat dit artikel over. Want als je steeds meer grip wilt krijgen op je eigen leven en je eigen gevoel, dan is tijd voor jezelf geen luxe maar een absolute noodzaak.

In dit artikel staan drie vragen centraal:

 1. Waarom tijd voor jezelf?
 2. Waarom vinden we het lastig?
 3. Hoe creëer je ruimte en tijd voor jezelf?

Na het lezen van dit artikel heb je meer inzicht in dit onderwerp en heb je de nodige tools in handen om makkelijker tijd voor jezelf te creëren.

Vraag 1: Waarom tijd voor jezelf?

Als je wilt weten wie je bent, wat je wilt en waar jij gelukkig van wordt, dan heb je tijd nodig om daar over na te denken. Tijd voor jezelf. Tijd waarin je ongestoord bezig kunt zijn met je eigen gevoelens, je eigen verlangens en je eigen wensen.

Wat wil ik?

Vrouwen zijn vaak zo bezig met de wensen en verlangens van anderen, dat de vraag: ‘En wat wil ik nu eigenlijk?’, niet makkelijk te beantwoorden is.
Als je aan de slag wilt met persoonlijk leiderschap, als je de leiding wilt nemen over je eigen leven en je eigen gevoel, dan heb je tijd voor jezelf nodig. Om te dromen, voor je uit te staren, je gevoelens te onderzoeken of te mediteren.

Aaaahhhh, lekker…
Tijd voor jezelf hoeft heus niet altijd te betekenen dat je alleen bent. Het kan ook betekenen dat je iets doet waar jij energie van krijgt, van uitrust of van oplaadt. Als het maar iets is dat je puur voor jezelf doet, zonder dat je rekening hoeft te houden met anderen.

Als je geen, of te weinig, tijd voor jezelf vrijmaakt, dan loop je het risico om op te branden. Altijd maar bezig zijn voor anderen…dat kan niet goed blijven gaan.
Tijd voor jezelf heb je nodig om op te laden en bij te tanken, zodat je er daarna weer met frisse moed voor anderen kan zijn.

Vraag 2: Waarom vinden we het lastig?

Veel vrouwen vinden het lastig om tijd voor zichzelf te maken, omdat ze zich dan schuldig voelen.

Hij vindt het ongezellig…

Karin: “Ik zou het liefst elke avond een uurtje mediteren. Maar als ik thuis kom uit mijn werk moet er eerst gekookt worden; dan moeten de kinderen in bad en naar bed, en tegen de tijd dat alles geregeld is wil mijn man ook wel wat aandacht.
Soms ga ik toch naar boven om te mediteren, maar als hij dan duidelijk laat merken dat hij het ongezellig vindt…dan vind ik dat lastig. Eigenlijk heb ik er dan al geen zin meer in.”

Geld uitgeven, alleen voor mij?

Ellen: “Ik zou het liefst 1 keer per jaar een training volgen, puur voor mijn eigen plezier en mijn eigen ontwikkeling. Maar als ik er dan aan denk hoeveel dat kost…dan voel ik me schuldig. Ik zou dat geld ook uit kunnen geven aan een vakantie met mijn partner.”

Het zijn toch je ouders…

Bina: “Gewoon, een keer nee zeggen tegen mijn ouders. Nee, ik kom dit jaar niet met kerst. Nee, ik wil zondag niet op de koffie komen. Nee, jullie kunnen niet komen eten.
Maar ja, als ik dat doe, dan voel ik me schuldig. Ze passen vaak op de kinderen en als ik ze nodig heb dan zijn ze er voor me. Dus zeg ik maar weer ja. Ook als ik dat niet wil. Stom hè?”

Als ik nee zeg…voel ik me schuldig

Schuldgevoel is voor veel vrouwen een reden om minder tijd voor zichzelf te maken dan ze eigenlijk zouden willen. Want ja zeggen tegen jezelf betekent vaak nee zeggen tegen een ander. En dat doen we liever niet.
Maar weet je wat de grap is? Ook nee zeggen went. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. En voor de ander is het uiteindelijk ook veel fijner als jij gewoon nee zegt.

Ja leuk…maar niet heus…

Want als je ja zegt, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt…het eigenlijk niet wilt…dan broeit er toch iets, onderhuids. Je doet dan misschien gezellig mee, maar onderhuids ben je geïrriteerd omdat je iets doet wat je eigenlijk niet wilt. En dat voelt de ander feilloos aan.

Tijd maken voor jezelf doe je dus niet alleen voor jezelf, je doet het ook voor de ander. Want jij wordt er een leuker mens van, en de ander voelt dat jouw ja ook echt ja betekent; en jouw nee betekent nee.

Vraag 3: Hoe creëer je tijd voor jezelf?

Tijd voor jezelf maken hoeft echt niet te betekenen dat je vier weken per jaar in je eentje op een tropisch eiland gaat zitten (al mag dat natuurlijk ook!!). Tijd voor jezelf kan je zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Zorg er in ieder geval voor dat je huisgenoten weten wanneer ze je niet mogen storen.

Niet storen

Dat kan met een ‘niet storen’ bordje, dat je aan de deur van je slaapkamer of badkamer hangt. Maar dat kan ook door vaste tijden af te spreken.
Hieronder geef ik je een aantal tips die ik zelf graag toepas om tijd voor mezelf te maken. Sommige kosten veel tijd, andere slechts een paar minuutjes. Kijk maar wat je er uit kunt gebruiken en wat in jouw leven past.
Waar het om gaat is dat je het doet. Met regelmaat. Hoe vaak en hoe regelmatig, dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon.

Mijn favorieten:

 1. ’s Avonds een heerlijk bad met lavendelolie.
  Badkamerdeur op slot, muziekje aan, drankje mee…heerlijk!
 2. Een wandeling in de natuur
 3. Een kwartiertje mediteren
 4. Koffie drinken met vriendinnen, buiten de deur natuurlijk
 5. Elke twee weken strepen mijn lief en ik een dag door in onze agenda, die helemaal voor ons tweetjes is
 6. Een ontspanningsmassage boeken
 7. Naar de sauna, alleen of met een vriendin
 8. Een weekendje weg, alleen of met een vriendin
 9. Schrijven in een dagboek
 10. Een inzichtkaart trekken en daarover nadenken

Dit zijn een aantal van mijn favorieten. Misschien zit er iets voor je bij, misschien niet. Een ander idee heb ik van mijn dochter geleend:

Veel of weinig tijd?

Neem twee lege potten. Plak op de ene een sticker met ‘veel tijd’, op de ander een sticker met ‘weinig tijd’. Je kunt daar ook nog een specifieke tijd aan koppelen, bijvoorbeeld maximaal 15 minuten.
Schrijf dan op losse blaadjes allemaal verschillende dingen die jij fijn vindt om te doen. Voor jezelf. Stop die vervolgens in de twee potten.
Als je het gevoel hebt dat je tijd voor jezelf nodig hebt, trek je afhankelijk van de tijd die je hebt, een briefje uit één van de potten. Wat daar op staat…dat doe je vervolgens. Super leuk!

Wacht niet tot het te laat is

Maar wat of hoe je het ook doet, zorg ervoor dat je regelmatig tijd maakt. Voor jou. Om op te laden. Om bij te tanken. Je hebt het echt echt echt nodig.
Word niet zoals Chantal, een cliënt van mij, die wachtte tot ze een burn-out kreeg. Daarna vond ze het ineens veel makkelijker om nee te zeggen. Want de dokter had haar dat aangeraden.

Geen tijd? Dan juist…

Laat het zo ver niet komen. Zorg voor jezelf. Zorg voor je eigen rust en je eigen plezier. Juist als je het druk hebt. Juist dan heb je het hard nodig. Een bekend gezegde is:
“De beste tijd om te mediteren is als je er geen tijd voor hebt”.
En daarmee is alles gezegd.

Minder stress & Meer genieten

Wil je meer oefenen met tijd voor jezelf? In mijn e-boek, de 28 daagse training ‘Zo wil ik leven, minder stress en meer genieten’ besteden we hier een hele dag aan.
Door middel van oefeningen, inzicht vragen en affirmaties leer je grote stappen zetten op dit gebied.
Het resultaat is dat je steeds dichter bij jezelf komt en steeds meer gaat leven zoals bij jou past. Op jouw manier, volgens jouw regels.

Zorgen voor jezelf..

Want dat is voor veel vrouwen nog een grote uitdaging. Zorgen voor anderen zit ons in het bloed, zorgen voor jezelf, voor jouw dromen en jouw verlangens kun je leren.

Ik wens je heel veel succes!

Tot snel,

Liefs Sylvia