Selecteer een pagina

Persoonlijk leiderschap & genieten

‘Je kunt alleen tijd verspillen, als je vergeet er van te genieten’
-Loesje-

Genieten

Van het leven genieten willen we allemaal. Maar wat is genieten eigenlijk? En waarom zou je het willen? Plus…nog belangrijker…waarom vergeten we het zo vaak en hóe zorg je ervoor dat je het vaker doet? Daar gaat dit artikel over.
Want wat je ook doet in je leven…als je er niet van kunt genieten…wat heb je er dan aan?

In dit artikel staan 4 vragen centraal:

 1. Wat is genieten?
 2. Waarom is het belangrijk?
 3. Waarom vergeten we het zo makkelijk?
 4. Meer genieten, hoe doe je dat?

Na het lezen van dit artikel heb je meer inzicht in het onderwerp ‘genieten’. Je hebt de nodige tools in handen om je leven intenser te beleven en er meer van te genieten.

Vraag 1: Wat is genieten?

Als ik aan cliënten vraag waar ze het meest van genieten, dan krijg ik de meest uiteenlopende antwoorden. De een geniet van muziek, de ander van de natuur, weer een ander van spelen met haar kinderen.

Sommige mensen genieten van de kleinste dagelijkse dingen; een vogel, een dauwdruppel, een spin in een herfstweb, de glimlach van een kind… Anderen kunnen pas genieten als ze iets heel bijzonders meemaken. Weer anderen zijn het vermogen om te genieten gaandeweg verloren.

Dit zeggen mijn cliënten

Maar wat is dat nu eigenlijk, genieten? Ik vroeg het aan veel van mijn cliënten en de antwoorden kwamen in grote lijnen hier op neer:

 • Dingen doen waar je van houdt
 • Heel bewust bezig zijn met wat je dan hoort, ziet, ruikt, voelt of proeft
 • De tijd nemen om dat op je in te laten werken

Genieten volgens mij

En dat komt aardig overeen met mijn eigen definitie van genieten:

[tweetquote]‘Genieten is doen waar je van houdt en dat met volle teugen heel bewust op je in laten werken’.[/tweetquote]

In het hier en nu zijn. Dingen waarvan je houdt…horen, zien, voelen, ruiken of proeven…heel bewust…diep binnen laten komen.

Gevolg: een gevoel van rust, energie en welbevinden. Een weldadige en helende werking. Dat is genieten.

Vraag 2: Waarom is genieten belangrijk?

Genieten is belangrijk omdat het je leven kleurt en zin geeft. Als je lange tijd alleen maar dingen doet waar je niet van kunt genieten, dan worden je dagen grauw en grijs. Je zou er depressief van worden…

Waar doe ik het voor?

Als je weleens het gevoel hebt dat je leven een sleur is, dat de dagen zich aaneen rijgen, dat je je gevoel voor enthousiasme en passie kwijt bent…vraag je dan eens af: waar geniet ik eigenlijk nog van?

Zin in…

Vrouwen floreren als ze van dingen kunnen genieten. Van kleine dingen. Van grote dingen. Als er niks te genieten valt, wat heeft het leven dan voor zin?

Hoe heerlijk is het om je te omringen met geuren, kleuren, geluiden, smaken en mensen waar je van houdt? Hoe fantastisch is het als iemand blij met je is, omdat je iets voor hem of haar hebt betekend? Genieten kan op zoveel manieren…zoveel mensen, zoveel manieren om te genieten.

Je ziel voeden

Genieten is belangrijk omdat het je ziel voedt. Je lichaam kun je voeden met voedsel, je geest met interessante gesprekken of je werk, maar je ziel…je ziel móet je voeden met dingen waar je van geniet.

Genieten is voor je ziel als water voor een bloem. Wil je bloeien, dan moet je je ziel voeden met dat waar het naar hunkert. Anders verdor je.
En laten we eerlijk zijn…er lopen al genoeg ontevreden zuurpruimen rond op de wereld.

Je doet jezelf én de wereld om je heen een veel groter plezier als je genietend door het leven gaat.

Vraag 3: Waarom vergeten we het zo makkelijk?

We leven nu eenmaal in een tijd waarin dingen als ‘je ziel voeden’ of ‘genieten’ niet bovenaan ieders prioriteitenlijstje staan. We hebben het allemaal druk; ieder op haar eigen manier.

Onze agenda staat bol van de verplichtingen en de eisen die het leven aan ons stelt. Genieten is iets voor in de vakantie. Als we er tijd voor hebben. Of voor later, als we met pensioen gaan (als dat er tegen die tijd nog is).

Dat doe je maar in je eigen tijd

Sommige mensen zien genieten zelfs als een vorm van zwakte. Werken, druk zijn en nuttig bezig zijn is dan het devies. Genieten doe je maar in je eigen tijd.

Gelukkig is die tendens aan het veranderen en komt er steeds meer ruimte voor rust, ontspanning en genieten van het leven. Maar het is zo lang anders geweest, dat het nog niet voor iedereen even natuurlijk aanvoelt om aan die behoefte toe te geven.

Vraag 4: Meer genieten, hoe doe je dat?

Als je meer wilt genieten van je leven, dan zijn twee dingen essentieel:

 1. Dat je jezelf toestaat om te genieten
 2. Dat je weet waar je van geniet

Ad 1: jezelf toestaan

De belangrijkste vraag is: Mag je van jezelf genieten? Mag je af en toe stilstaan en bewust genieten van het leven? Of ben je altijd aan het hollen en vliegen?

Ben je altijd druk bezig om het anderen naar de zin te maken en aan de eisen van je agenda te voldoen? Vind je jezelf belangrijk genoeg om tijd in je agenda vrij te maken voor dingen waar jij van geniet?

En als je dat al doet: geniet je er dan ook van…of is het nog steeds druk in je hoofd en stress in je lijf?

Gun het jezelf

Jezelf toestemming geven om stil te staan en te genieten van de kleine dingen kun je alleen zelf doen. Niemand kan dat voor je doen.

En toch spreek ik legio vrouwen die eerst toestemming van de dokter nodig hebben…na een burnout bijvoorbeeld. Dan kunnen ze ineens wel nee zeggen.

‘Nee, het mag niet van de dokter. Ik moet rustig aan doen, meer ontspannen, zegt de dokter.’

Het is jouw leven

Wacht daar niet op. Je bent de baas over je eigen leven. Het is jouw leven. Niemand hoeft jou toestemming te geven. Jij moet het doen.

Kies voor jezelf en voor met volle teugen genieten van het leven. Er is zoveel om van te genieten. Geef jezelf die ruimte.

Ad 2: Weten waar je van geniet

Veel vrouwen worden zo in beslag genomen door het dagelijks leven, dat ze niet eens meer weten waar ze van genieten. Om daar achter te komen kan het helpen om terug te denken aan vroeger, toen je nog een kind was.

Kinderen kunnen dat

Waar genoot je van? Waar werd je door betoverd? Wat vond je magisch? Waar ging je hart sneller van kloppen?

Welke geuren vond je heerlijk? Wat vond je prachtig om te zien, of naar te kijken? Welke geluiden raakten je ziel? Hoe werd je graag aangeraakt? Wat vond je zalig om te voelen? Welke smaken deden het water in je mond lopen?

Vraag je eens af…

Geef jezelf eens antwoord op de volgende vragen:

 • Wat ruik ik echt graag?
 • Wat proef ik echt graag?
 • Wat zie ik graag?
 • Wat hoor ik graag?
 • Wat voel ik graag?

Wees ongenuanceerd en ongecensureerd. Schrijf alles op waar je in het verleden van genoten hebt, of waar je altijd al van hebt gedroomd.

Van weten naar doen

Groot of klein, het maakt niet uit. En zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk in je leven brengt.

Elke dag een aantal kleine dingen, regelmatig wat grotere dingen.
Het is jouw leven. Je verdient het om er van te genieten. Je hebt het nodig om je ziel te voeden.

Van stress naar rust

Wil je meer oefenen met genieten? In mijn e-boek, de 28 daagse training Van stress naar rust…een reis naar jezelf’ besteden we hier een hele dag aan.
Door middel van oefeningen, inzicht vragen en affirmaties leer je grote stappen zetten op dit gebied.
Het resultaat is dat je steeds dichter bij jezelf komt en steeds meer gaat leven zoals bij jou past. Op jouw manier, volgens jouw regels.

Zorgen voor jezelf..

Want dat is voor veel vrouwen nog een grote uitdaging. Zorgen voor anderen zit ons in het bloed, zorgen voor jezelf, voor jouw dromen en jouw verlangens kun je leren.

Ik wens je heel veel succes!

Tot snel,
Liefs Sylvia