Selecteer een pagina

“Blessed is he who expects nothing,
for he shall never be disappointed”

-Alexander Pope-

Verwachtingen loslaten

‘Is dit alles? Ik had er wel wat meer van verwacht…’
Als je dit ooit hebt gezegd of gedacht, dan is dit artikel voor jou.

Verwachtingen. We hebben ze allemaal. Over van alles en nog wat. Over mensen. Over het leven op zich…

Tot morgen zon…

Sommige verwachtingen zijn redelijk reëel te noemen. Bijvoorbeeld: als het stoplicht op rood staat, dan verwacht je dat het ook wel weer op groen zal gaan. Als de zon ’s avonds onder gaat, dan verwacht je dat ie de volgende ochtend ook weer opkomt.  Als je gaat slapen, dan verwacht je ook weer wakker te worden.

Je gaat er gewoon van uit dat die dingen gebeuren. En dat is logisch. Het is al zo vaak gebeurd, dat je het als vanzelfsprekend beschouwt dat het weer gebeurt. En meestal is dat ook zo. Dit soort verwachtingen noem ik hier reële verwachtingen.

Irreële verwachtingen…

Maar veel mensen koesteren ook verwachtingen, die helemaal zo reëel niet zijn. Maar dan wel teleurgesteld, boos of verdrietig zijn als het niet gebeurt.

In dit artikel ga ik in op die verschillende soorten verwachtingen. Maar ook op vragen als: Wat zijn dat eigenlijk, verwachtingen? Waarom wordt zo vaak gezegd dat je ze beter los kan laten? En hoe doe je dat dan, verwachtingen loslaten?

In dit artikel staan 3 vragen centraal:

 1. Verwachtingen, wat zijn dat?
 2. Verwachtingen loslaten, waarom zou je het willen?
 3. Verwachtingen loslaten, hoe doe je dat?

Na het lezen van dit artikel weet je waarom we überhaupt zoveel verwachtingen hebben, waarom het een goed idee kan zijn om ze los te laten én hoe je dat doet.

Vraag 1: Verwachtingen, wat zijn dat?

Als je iets verwacht, dan ga je er van uit dat het gaat gebeuren. Je doet een aanname over het al dan niet plaatsvinden van een toekomstige gebeurtenis.

Verwachtingen kunnen gebaseerd zijn op ervaringen uit het verleden. Zoals boven gezegd: als je vaak genoeg meemaakt dat de zon in de ochtend opkomt, dan ga je daar op een gegeven moment van uit.

Een beetje zekerheid mag toch wel?

En dat is logisch. Als je nergens van uit zou kunnen gaan, dan werd het leven wel een heel onzeker gebeuren. De meeste mensen houden niet zo van onzekerheden, dus is het best prettig als sommige dingen in het leven zeker (lijken te) zijn.

Verwachtingen, of aannames, zijn dus een heel begrijpelijk iets. Ze geven een gevoel van zekerheid, veiligheid en rust. Stel je toch eens voor dat je nergens meer van uit zou kunnen gaan. Daar moet je toch niet aan denken? Maar waarom wordt dan zo vaak gezegd dat je verwachtingen moet loslaten?

Vraag 2: Verwachtingen loslaten, waarom zou je dat willen?

Er zijn twee soorten verwachtingen. Reële verwachtingen en irreële verwachtingen. De ene kun je prima houden, de andere kun je beter loslaten. Tenminste, als je bij jezelf wilt blijven, in je kracht wilt staan en zoveel mogelijk wilt genieten van je leven.

Twee soorten verwachtingen:

 1. Reële verwachtingen
 2. Irreële verwachtingen

(Min of meer) Reële verwachtingen zijn prima. Ze maken het leven overzichtelijk, geven houvast en een vorm van veiligheid.

Irreële verwachtingen leiden heel vaak tot teleurstelling. Het loslaten van deze verwachtingen geeft enorm veel vrijheid en rust.

Reële verwachtingen:

Bij reële verwachtingen kun je er min of meer van uit gaan, dat ze ook echt gaan gebeuren. Deze verwachtingen kun je ook weer opdelen in 2 categorieën:

Reële verwachtingen, 2 categorieën:

 • Gaat hoogstwaarschijnlijk gebeuren…
  Reële verwachtingen kunnen gebaseerd zijn op herhaalde gebeurtenissen uit het verleden, waardoor je er min of meer van uit kunt gaan dat de verwachting uitkomt…Voorbeeld: De zon die elke ochtend opkomt.
 • Ik bepaal of het gebeurt…
  Reële verwachtingen kunnen ook gebaseerd zijn op de mate van invloed die je er zelf op hebt: Jij bent degene die bepaalt of de verwachting wel of niet uitkomt.Voorbeeld: Je verwacht van jezelf dat je elke dag tegen je kind zegt dat je van haar houdt. Je bepaalt zelf of die verwachting uitkomt. Daar heb je zelf invloed op. Doe je het wel, dan komt je verwachting uit. Doe je het niet dan komt ie niet uit. Dat is geen hogere wiskunde.

Afspraakje met jezelf
Het hebben van reële verwachtingen is prima. Daar is niks mis mee. Zoals gezegd, het geeft rust om van sommige dingen uit te kunnen gaan. En het is prima om van jezelf te verwachten dat je doet wat je met jezelf afspreekt. Dat is een belangrijk onderdeel van jezelf zijn, gelukkig zijn en leven zoals jij wilt.

Irreële verwachtingen

Maar er zijn ook irreële verwachtingen

Irreële verwachtingen kun je ook opdelen in twee categorieën:

 • Gaat niet gebeuren…
  Verwachtingen waarvan je logischerwijs kunt weten dat ze niet uitkomen.Voorbeeld: Verwachten dat je puberzoon het uit zichzelf echt super belangrijk vindt om zijn kamer netjes te houden.
 • Kan wel of niet gebeuren…
  Het kan gebeuren, het kan niet gebeuren. Jij hebt er in elk geval geen invloed op. Factoren buiten jou bepalen of het wel of niet gaat gebeuren.Voorbeeld: In april kamperen in Nederland en verwachten dat de zon schijnt. Kan gebeuren. Kan ook niet gebeuren.

Het probleem zit ‘m dus in irreële verwachtingen. Als je geen flauw idee hebt of iets wel of niet gaat gebeuren, of je hebt er geen enkele invloed op…dat is nogal een onzeker gebeuren!

Want wat gebeurt er als je verwachtingen niet uitkomen? Precies…dan ben je teleurgesteld. En dat is nou typisch zo’n emotie die je niet echt in je kracht zet.

Waarom?

Laat daarom los die irreële verwachtingen. Laat los, de verwachting/eis dat dingen moeten gebeuren zoals jij wilt dat ze gebeuren. Laat los de verwachting/eis dat mensen doen wat jij wilt dat ze doen. Dat leidt alleen maar tot teleurstelling.

Als een kind

Verwacht niets, maar wees nieuwsgierig. Als een kind. Kleine kinderen hebben nog niet zoveel verwachtingen. Die huilen als er iets naars gebeurt en ze zijn blij als er iets goeds gebeurt.

Ze leven in het moment. Ze leven het leven zoals alles in de natuur dat doet. Zonder verwachtingen, zonder oordeel, zonder overal etiketjes op te plakken.

Jantje lacht, Jantje huilt

Als iets pijn doet zeggen ze au. Als iets fijn is genieten ze. Daarom vinden we kinderen zo leuk. Ze reageren puur en in het hier en nu. Pas later, als we leren overal een mening/oordeel over te hebben, verandert dat.

Als je verwachtingen loslaat, maak je ruimte voor dat kind in jezelf. Dat kleine meisje, voor wie het leven één grote ontdekkingsreis is. Geef haar de ruimte. Dat is wie je bent, diep van binnen.

Vraag 3: Verwachtingen loslaten, hoe doe je dat?

Het loslaten van verwachtingen begint met de volgende 3 stappen:

 1. Bewustwording van verwachtingen
 2. Verwachtingen verdelen in reële en irreële verwachtingen
 3. Stoppen met irreële verwachtingen

Stap 1: Bewustwording

Schrijf eens voor jezelf op, welke verwachtingen jij allemaal hebt op het gebied van:

 • Jezelf
 • Je partner
 • Je vrienden en vriendinnen
 • Je werk
 • Je ouders
 • Je kinderen
 • Je leven
 • Overige categorieën…

Stap 2: Verwachtingen verdelen in reële en irreële verwachtingen.

Schrijf achter elke verwachting, of het volgens jou een reële of een irreële verwachting is.

Stap 3: Stoppen met irreële verwachtingen

Laat alle reële verwachtingen voor wat ze zijn.
Schrijf alle irreële verwachtingen op een apart blaadje.
Schrijf daar per verwachting achter:

 • Wat gebeurt er als ik dit blijf verwachten?
 • Wat gebeurt er als ik stop met dit te verwachten?

Stop gewoon

En stop er dan gewoon mee! Moeilijker is het niet. Zeg gewoon tegen jezelf: ‘Ik verwacht niets. Ik zie wel wat er gebeurt’. En laat je verrassen door wat er dan gebeurt.

Verwachtingen loslaten betekent de eis loslaten dat dingen moeten gaan zoals jij wilt dat ze gaan. Als je die eis loslaat, dan krijg je er iets heel moois voor in de plaats; vrijheid.

Vrijheid om open te staan voor wat er gebeurt, in plaats van dat wat er gebeurt (onbewust) te vergelijken met wat je had verwacht.

Als je verwachtingen loslaat…dan ontdek je kanten van jezelf en anderen die je anders niet eens gezien had. En dan gebeuren er wonderen…

Van stress naar rust

Wil je nog meer oefenen met het loslaten van verwachtingen? In mijn e-boek, de 28 daagse training ‘Van stress naar rust…een reis naar jezelf besteden we hier een hele dag aan.

Door middel van oefeningen, inzicht vragen en affirmaties leer je grote stappen zetten op dit gebied.

Het resultaat is dat je steeds dichter bij jezelf komt en steeds meer gaat leven zoals bij jou past. Op jouw manier, volgens jouw regels.

Zorgen voor jezelf..

Want dat is voor veel vrouwen nog een grote uitdaging. Zorgen voor anderen zit ons in het bloed, zorgen voor jezelf, voor jouw dromen en jouw verlangens kun je leren.

Ik wens je heel veel succes!

Tot snel,

Liefs Sylvia