Selecteer een pagina

‘The secret of happines is freedom
The secret to freedom is courage’

-Thusydides-

Persoonlijk leiderschap en vrijheid

Vrijheid. Wie verlangt er niet naar? Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘Nee, doe mij maar geen vrijheid’. Op onze eigen manier verlangen we allemaal naar vrijheid.

Maar wat het betekent, kan per persoon verschillend zijn. Voor de een betekent vrijheid misschien ‘precies kunnen doen en laten wat je zelf wilt’, voor de ander betekent het ‘je mening kunnen uiten zonder in de gevangenis te belanden’.

In dit artikel staan 3 vragen centraal:

  1. Vrijheid, wat is dat eigenlijk?
  2. Vrijheid, waarom is het belangrijk?
  3. Vrij zijn, hoe doe je dat?

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je nog bewuster bent van wat vrijheid voor jou betekent én hoe je het meer kunt ervaren.

Vraag 1: Vrijheid, wat is dat eigenlijk?

Als ik het hier heb over vrijheid, dan bedoel de vrijheid om jezelf te zijn. Om de persoon te zijn die je wilt zijn. Te leven zoals je wilt leven.

De vrijheid om te ontdekken wie je diep van binnen bent en daar naar te leven.

Wees gewoon jezelf joh…

Veel mensen voelen zich in dit opzicht niet vrij. En dat is op zich best apart te noemen. Want wat is er makkelijker en meer natuurlijk dan gewoon jezelf zijn, zou je kunnen zeggen…

En toch…toch is dat voor veel vrouwen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Veel vrouwen zijn zo gericht op anderen, willen het zo graag goed doen voor anderen, dat de vrijheid om zichzelf te zijn een van de eerste dingen is die ze opofferen.

Kan dat wel samen?

Het zijn ook bijna tegengestelde begrippen:

  • Jezelf zijn
  • Rekening houden met anderen

Een van mijn cliënten, Karin, zegt het zo: ‘Als ik tegen mijn man klaag dat ik zo weinig tijd voor mezelf heb, dan zegt hij doodleuk dat ik daar dan iets aan moet doen.

Maar hij snapt niet hoe schuldig ik me dan voel. Ik kan toch moeilijk tegen mijn moeder zeggen dat ik geen zin heb om elke zondag op de koffie te komen? Ze zit al zo vaak alleen.

Ik kan toch niet tegen de kinderen zeggen dat ik ze niet meer naar hockey wil brengen? Het is minstens drie kwartier fietsen.

En op mijn werk, als ze vragen of ik nog een uurtje langer kan blijven…tja, als het niet echt nodig zou zijn zouden ze het niet vragen…toch?

Mannen denken daar soms zo makkelijk over. Als je er geen zin in hebt moet je het niet doen…ja…als het zo makkelijk was…’

Als ik nee zeg voel ik me schuldig…

En daar zit ‘m nou net de kneep. We kúnnen wel de vrijheid nemen om te doen wat we zelf willen…maar als we dat doen…dan voelen we ons SCHULDIG!!!!

Oh, dat verschrikkelijke woord. Als dat niet zou bestaan, dan zou ons leven er heel anders uitzien. Maar ja, wij doen nou eenmaal liever wat anderen van ons willen dan wat we zelf willen, want anders voelen we ons schuldig. En dat zou pas echt verschrikkelijk zijn…

Nee zeggen maakt vrij

Vrijheid betekent dat je in staat bent je eigen keuzes te maken en daar volledig achter te staan. Ook als dat consequenties heeft. Ook als je je schuldig voelt.

Vrijheid betekent soms NEE durven zeggen. Nee tegen een ander. Ja tegen jezelf. Zonder jezelf toe te staan af en toe nee te zeggen, ben je niet vrij om jezelf te zijn. Ben je niet vrij om de dingen op je eigen manier te doen.

Het eerste wat je moet leren als je meer je eigen weg wilt gaan, is nee zeggen. En dat vinden we nu net niet zo makkelijk. Maar hé…wat zou dat? Alles went, toch??

Vraag 2: Vrijheid, waarom is het belangrijk?

Vrijheid is helemaal niet belangrijk. Je kunt prima je hele leven naar de pijpen van anderen dansen. Je kunt prima je hele leven doen wat anderen van je verlangen.

Er gaat niemand dood als jij het leven van een ander leeft. Er is geen man overboord als jij jezelf gevangen houdt in de regels van anderen.

Wat wil je?

Tenzij…tenzij het voor jou wel belangrijk is. Tenzij jij het om wat voor reden dan ook belangrijk vindt om jezelf te zijn. Om je eigen regels te bepalen. Je eigen koers te varen.

Dan, en alleen dan, is het wel belangrijk. Het kan mij persoonlijk niet zoveel schelen hoe je leeft. Als jij maar gelukkig bent. Als jij aan het einde van de lijn maar kan zeggen: ‘Ja, dit was mijn leven. Ik heb het gedaan zoals ik dat wilde. Het is goed zo.’

Je hebt altijd een keuze…echt altijd

Want dat is mijn missie: Zoveel mogelijk vrouwen bewust maken dat ze altijd een keuze hebben. Misschien niet altijd in wat er om je heen gebeurt, maar wel hoe je met jezelf omgaat…wat er ook om je heen gebeurt.

Hoe je met jezelf omgaat, van binnen…dat bepaal je echt helemaal zelf. Jij en jij alleen. Daarin ben je volledig vrij. Daarin ligt je vrijheid.

Het is jouw leven. Van jou en van jou alleen. En niemand die daar iets over te zeggen heeft. Niemand! Ik niet, je man niet, je ouders niet, je kinderen niet…en je baas en vriendinnen al helemaal niet.

Wat je ook kiest…dat is helemaal prima

Maar hoe jij dat invult…dat maakt mij echt helemaal niks uit. Ik zal nooit zeggen dat iemand voor zichzelf moet kiezen.

Als jij je liever wilt wegcijferen voor anderen, als dat jouw keuze is…prima! Mijn zegen heb je. Moet je helemaal zelf weten. Zolang het maar je eigen keuze is. Zolang het maar is wat jij zelf, diep van binnen, het wilt. Om wat voor reden dan ook.

Als dat niet zo is, als je het gevoel hebt dat je geen keuze hebt…dan is het een ander verhaal. Dan help ik je graag om te ervaren dat je ALTIJD een keuze hebt. Altijd.

Wat er ook gebeurt in je leven, je hebt altijd de keuze hoe je er tegenaan kijkt en hoe je er mee omgaat. En dat is een vorm van vrijheid, die niemand van je af kan pakken. Nooit.

Vraag 3: Vrij zijn, hoe doe je dat?

Ook hier weer…door je eerst bewust te worden waar jij je wel en niet vrij voelt. We zijn zo gewend aan de mensen en situaties in ons leven, dat we er vaak niet eens bij stil staan of het een vrije keuze is of niet.

In de volgende oefening heb ik een aantal stappen voor je op een rij gezet, om je bewustzijn omtrent vrijheid te vergroten.

Oefening:

Stap 1: Bewustwording

Maak een lijstje van mensen en activiteiten waar jij veel tijd aan besteedt.

Bij mensen kun je denken aan partner, kinderen, ouders, vrienden, collega’s enz.

Bij activiteiten kun je denken aan sport, hobby’s, vakantie, werk, studie enz.

Stap 2: tevredenheid scoren

Geef dan per persoon en per activiteit een cijfer van 0 tot 10, voor hoe tevreden jij bent over de manier waarop de relatie tot deze persoon of activiteit is ingevuld. 0 is helemaal niet tevreden, 10 is helemaal tevreden.

Stap 3: scheiden van wel/niet tevreden

Zet alle mensen en activiteiten die in stap 2 laag scoren (wat laag is bepaal je natuurlijk zelf) op een apart lijstje.

Als het goed is heb je nu een overzicht van mensen en activiteiten, waarbij je niet tevreden bent over de invulling van de relatie.

Stap 4: vrijheid scoren

Geef per persoon en per activiteit een cijfer van 0 tot 10, voor hoe vrij jij je voelt om de invulling van de relatie te veranderen. 0 is helemaal niet vrij, 10 is volledig vrij.

Stap 5: inzicht & actie

Alles wat in stap 4 een hoog cijfer scoort, dus waar je je vrij voelt om het te veranderen…bedenk hoe je dat zou willen veranderen en doe dat.

Alles wat laag scoort in stap 4…vraag jezelf eens af hoe het komt dat je jezelf hier niet vrij voelt en wat je nodig zou hebben om je wel vrij te voelen.

Doe ermee wat je wilt

Je hebt nu als het goed is een duidelijk overzicht van jouw eigen gevoel van vrijheid met betrekking tot de mensen en activiteiten in je leven. Wat je er mee doet, dat is aan jou. Maar je hebt nu in elk geval iets om aan te werken als je dat zou willen.

Reis naar jezelf

Wil je meer oefenen met vrijheid? In mijn e-boek, de 28 daagse training ‘Reis naar jezelf’ besteden we hier een hele dag aan.

Door middel van oefeningen, inzicht vragen en affirmaties leer je grote stappen zetten op dit gebied.

Het resultaat is dat je steeds dichter bij jezelf komt en steeds meer gaat leven zoals bij jou past. Op jouw manier, volgens jouw regels.

Zorgen voor jezelf..

Want dat is voor veel vrouwen nog een grote uitdaging. Zorgen voor anderen zit ons in het bloed, zorgen voor jezelf, voor jouw dromen en jouw verlangens kun je leren.

Ik wens je heel veel succes!

Tot snel,

Liefs Sylvia