Selecteer een pagina

Haal er uit wat er in zit

“Ik wil in mijn kracht staan” is een uitdrukking die je tegenwoordig steeds vaker hoort, zeker onder vrouwen. We hebben er genoeg van om onszelf klein te houden. We willen alles uit onszelf en ons leven halen wat er in zit. En dat is logisch. Want waarom zou je dat niet doen? Waarom zou je genoegen met minder?

In je kracht staan…wat is dat eigenlijk?

Het punt is alleen, het is nogal een ruim begrip, ‘in je kracht staan’. Wat bedoelen we er eigenlijk mee?
Betekent het dat je gezond bent? Dat je voldoende energie hebt om te doen wat je wilt doen? Dat je spieren van staal hebt? Of betekent het gewoon dat je lekker in je vel zit?

Dit zeggen veel vrouwen

Als ik cliënten vraag wat zij bedoelen met ‘in je kracht staan’, dan krijg ik vaak een antwoord dat lijkt op mijn eigen definitie van ‘in je kracht staan’.
In je kracht staan betekent:

  • Lekker in je vel
  • Voldoende energie
  • Stralen

De grote vraag is natuurlijk, hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je lekker in je vel zit, voldoende energie hebt en dat je straalt?

Body & Mind

Het meest eenvoudige antwoord op die vraag is, door zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Dat is geen hogere wiskunde. Als je goed wilt functioneren, dan moet je goed voor jezelf zorgen. Geef je lichaam het voedsel dat het nodig heeft, zorg voor voldoende balans tussen inspanning en ontspanning en het komt allemaal wel goed.

Maar er is meer…

Tenminste, dat is wat sportscholen en voedingsdeskundigen ons vertellen. En daar hebben ze natuurlijk een punt. Het is belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende te ontspannen/rusten.
Maar daarmee ben je er niet.
Dé nummer 1 denkfout, als het gaat om in je kracht staan, is dat je alleen je lichaam alles hoeft te geven dat het nodig heeft. En dat klopt niet!

Als je echt helemaal, 100% in je kracht wilt staan, dan wil je niet alleen je lichaam goed voeden en trainen, maar ook je geest. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dát is de manier. Maar helaas wordt die ‘geest’, ook wel de ‘mind’ genoemd, daarbij vaak vergeten.

Ik doe toch alles goed? Waarom voel ik me dan niet zo?

Jenny deed alles waarvan zij dacht dat het nodig was om in haar kracht te staan. Ze ging 2 keer in de week naar de sportschool, op maandagavond naar Yoga, ze at naar eigen zeggen ‘supergezond’, en toch voelde ze zich niet optimaal. En dat vond ze heel vreemd.

Ze kwam bij me met de vraag: ‘Ik zorg goed voor mezelf, ik doe alles volgens het boekje. Mijn lichaam is gezond en fit, maar toch heb ik niet het gevoel dat ik in mijn kracht sta. Hoe kan dat?’

Waar heb je last van?

Mijn eerste vraag aan haar was: ‘Waarom vind je dat je niet in je kracht staat? Waar heb je last van?’ Nou, daar had ze wel een antwoord op. Wat zeg ik, één antwoord…ze had een hele waslijst. Had ik eventjes?

Ze had last van:

Precies het soort antwoorden dat ik van een heel groot deel van mijn cliënten krijg; naast klachten over stress.
(lees: In je kracht staan en stress: 8 tips die je moet kennen)

Voeding en beweging is maar een deel van het antwoord

Jenny is een traject ingegaan, om er voor te zorgen dat ze vol zelfvertrouwen voor zichzelf kan kiezen en wél het gevoel heeft dat ze in haar kracht staat.Na afloop zei ze: ‘Het is best gek dat zoveel mensen zich bezighouden met gezonde voeding en sporten, terwijl dat maar een deel van de oplossing is. Het trainen en op een gezonde manier voeden van je mind wordt meestal vergeten. Terwijl dat voor mij nu net de doorslag heeft gegeven om écht in mijn kracht te staan.’
(lees: Ontdek het grote geheim van in je kracht staan)

Body & Mind horen bij elkaar

En ik ben het helemaal met Jenny eens. Wil je écht helemaal in je kracht staan, dan is het niet voldoende om je lichaam te trainen en goed te voeden. Minstens zo belangrijk is het om je mind te trainen en te voeden.

Wil je helemaal in je kracht staan?

  • Zorg voor je lichaam
  • Zorg voor je geest

Ga niet voor het halve werk

En dat tweede deel, dat oh zo vaak vergeten deel, dat is waar Matria zich op richt. Want je kunt nog zo vaak naar de sportschool gaan, je kunt nog zo gezond eten…als je geen zelfvertrouwen hebt of stijf staat van de stress…hoe lekker voel je je dan?

Voor meer informatie lees:
In je kracht staan: wat levert het je op?
In je kracht staan: 3 valkuilen die je moet kennen