Selecteer een pagina

‘Optimism is the faith that leads to achievement.
Nothing can be done without hope and confidence.

-Hellen Keller-

Persoonlijk leiderschap en vertrouwen

‘Vertrouwen is de eerste trede nemen, ook als je de hele trap nog niet kunt zien’ is een bekende uitspraak van Martin Luther King.

Vrij vertaald zou ik zeggen:

‘Vertrouwen betekent doen wat je wilt doen en zijn wie je bent…ook als je nog niet precies weet wat dat betekent, of waar dat toe gaat leiden’.

Maar wat is dat eigenlijk, vertrouwen? Waarom is het belangrijk en hoe ontwikkel je een gevoel van vertrouwen, terwijl het leven juist lijkt te bestaan uit onzekere factoren?

In dit artikel staan 3 vragen centraal:

 1. Vertrouwen, wat is dat eigenlijk?
 2. Vertrouwen, waarom is het belangrijk?
 3. Vertrouwen, hoe doe je dat?

Na het lezen van dit artikel heb je meer inzicht in het belang van vertrouwen en weet je hoe je een gevoel van vertrouwen kunt ontwikkelen, juist op momenten dat dat nog niet zo makkelijk lijkt.

Vraag 1: Vertrouwen, wat is dat eigenlijk?

Het woord vertrouwen op zich, kun je op vele manieren uitleggen. Zo heb je vertrouwen in jezelf, vertrouwen in andere mensen of vertrouwen in het leven op zich.

In deze context wil ik het hebben over vertrouwen als levenshouding.

Het komt goed

Als je levenshouding gebaseerd is op vertrouwen, dan ga je er van uit dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt. Dat je soms nog niet ziet HOE iets goed kan komen, maar dat het uiteindelijk wel gebeurt.

En als het niet goedkomt…zoals jij dat bedacht had of zou willen…dat dat dan ook oké is.

Vertrouwen = loslaten

Vertrouwen betekent eigenlijk loslaten. De eis loslaten dat dingen op jouw manier, op jouw tijd moeten gebeuren. Vertrouwen betekent controle en grip loslaten en je natuur zijn eigen gang laten gaan.

Heel natuurlijk

En als we het dan toch over natuur hebben…laten we de natuur eens als metafoor nemen. Als je gewoon eens even om je heen kijkt in de natuur, dan zie je dat daar uiteindelijk alles wel goed komt.

Als de mens zich er niet mee bemoeit, dan ‘regelt’ de natuur alles zelf. Dan gebeuren dingen zoals ze bedoeld zijn te gebeuren.

Bomen en planten groeien gewoon helemaal zelf. Daar hoeven wij niets voor te doen. In de lente krijgen ze nieuw blad en bloemen, in het najaar dragen ze vrucht en in de winter laten ze hun blad weer los.

Natuurlijk ritme

Alles…maar dan ook alles in de natuur heeft zijn eigen ritme, zijn eigen manier van doen en leven. Ook…of ik zou eigenlijk moeten zeggen vooral…als wij ons er niet mee bemoeien.

De maan neemt elke maand af en komt weer op. Eb en vloed komen en gaan in hun eigen ritme. Dag en nacht, zomer en winter…we gaan er blindelings van uit dat het gewoon gebeurt. We vertrouwen er op dat alles gaat zoals het moet gaan.

Ook jij bent natuur

En, als we het iets dichter bij huis houden, je eigen lichaam…ook een prachtig staaltje natuur.

Kijk eens naar je eigen lichaam. Er zijn zoveel processen die gewoon hun eigen gang gaan, die gewoon vanzelf lijken te gaan. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

 • Het rondpompen van je bloed.
 • Het groeien van je haren en je nagels.
 • Het vernieuwen van je huid.
 • Je ademhaling, die gewoon doorgaat, ook als je slaapt.

We vertrouwen er blindelings op dat die processen gewoon gaan zoals ze gaan. Omdat we weten dat we er toch geen bewuste invloed op hebben. Het gaat vanzelf.

Of je nu wilt of niet…

Typisch vrouwelijke processen, zoals je maandcyclus…het gaat vanzelf. Elke maand weer wordt er diep in je buik een eitje klaar gemaakt om bevrucht te worden.

Je baarmoeder wordt klaargemaakt om een kindje te kunnen ontvangen. En als dat niet gebeurt…dan raak je dat onbevruchte eitje ook weer kwijt. Gaat helemaal vanzelf, hoef je niets aan te doen.

Maar ook als het wel bevrucht wordt…dan groeit daar helemaal vanzelf een kindje uit, met alles er op en er aan. En natuurlijk, er gaat wel eens wat mis, maar in de meeste gevallen groeit er gewoon een kindje dat negen maanden later geboren wordt.

Moeders weten het

En dan komt het interessante: als je bijvoorbeeld kijkt naar de dierenwereld…dierenmoeders weten feilloos wat ze moeten doen als hun jong geboren is. Zonder dat iemand ze dat geleerd heeft. Ze hoeven niet op cursus, ze hebben geen handboeken, ze weten het gewoon.

Voldoet dat nest wel aan de regels?

Vogels vind ik in dat opzicht altijd heel interessant…ze hebben zelf hun nest verlaten toen ze net een beetje konden vliegen. Niemand heeft ze ooit geleerd hoe ze een nest moeten bouwen, en toch…toch weten ze precies wat ze moeten doen.

Ze bouwen een nest, leggen hun eieren en brengen hun jongen groot…puur op instinct en intuïtie. En meestal gaat dat helemaal goed.

Maar mevrouw…zo heurt dat eigenlijk niet…

Maar wat doen wij mensen? Terwijl we eigenlijk ook gewoon een veredelde diersoort zijn…wij willen alles tot in de puntjes onder controle houden.

We vertrouwen liever op boekenwijsheid dan op onze eigen natuur. Een moeder die zegt dat ze zelf wel weet wat goed voor haar kind is, wordt met argwaan bekeken.

Want wat als het kindje niet precies volgens de statistieken groeit, leert lopen of praten? Of, later op school, niet volgens de statistieken in staat is te lezen en te rekenen?

Vraag 2: Vertrouwen, waarom is het belangrijk?

Vertrouwen is belangrijk, omdat het je in contact brengt met je eigen natuur. Vertrouwen betekent volgens mij een voorbeeld nemen aan de natuur. Terug naar je eigen natuur.

Female intuïtion

Terug naar het gevoel dat je diep van binnen zelf wel weet wat goed voor je is en wat niet. Uitgaan van je eigen instincten en intuïtie. En dan is het natuurlijk prachtig dat je soms iemand om raad kunt vragen. Maar de echte antwoorden liggen altijd in jezelf.

ls je daar op durft te vertrouwen, als je daar van durft uit te gaan…dan maak je enorme sprongen richting leven naar je eigen natuur. Naar leven zoals je diep van binnen bent. Authentiek leven op jouw manier, volgens jouw regels.

Het is altijd ergens goed voor

Vertrouwen betekent ook er van uitgaan dat alles uiteindelijk wel ergens goed voor is. ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ zeggen de Engelsen. En dat is zoooo waar.

Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Gelukkig niet. Als alles alleen maar goed zou gaan, als alles van een leien dakje zou gaan…dan zouden we toch nooit groeien en ontwikkelen?

Zo wil ik leven

Juist als dingen niet gaan zoals we zouden willen…daar zit de groei. Als je op dat soort momenten kunt vertrouwen, er van uit kunt gaan dat het uiteindelijk allemaal goed komt…of dat nou is op de manier die jij voor ogen hebt of niet…dat het uiteindelijk ergens toe leidt, ergens goed voor is…dat is mijn favoriete manier van leven.

Een spannend avontuur

Als je zo kunt leven, dan hoef je nooit meer bang of onzeker te zijn. Als je zo kunt leven, dan wordt het leven een avontuur.

Dan is het niet meer eng of onzeker om uit je comfortzone te stappen (nou ja, misschien een beetje), maar dan is het juist spannend. Dan wordt het leven één grote ontdekkingsreis, waar dingen soms gaan zoals je wilt en soms niet. Waarin het soms meezit en soms tegen.

Het komt goed. Echt…

Maar wel met één prachtige belofte…dat het nooit saai is en dat er altijd iets te beleven valt. En dát is leven zoals ik het zie. Doen wat je wilt doen, leven zoals je wilt leven, zijn wie je wilt zijn…ook als dat spannend is. Ook, of vooral, als je het nog niet durft. Vertrouwen is het antwoord op alle vragen. Het komt goed. Het komt uiteindelijk allemaal goed.

‘Het komt goed. Uiteindelijk komt het allemaal goed.’

-Boeddha-

Vraag 3: Vertrouwen, hoe doe je dat?

Deze vraag kan ik heel kort en gemakkelijk beantwoorden: Door te besluiten het gewoon te doen.

Moeilijker is het niet. Neem nu, direct, de beslissing om te vertrouwen. Waarop?

 1. Jezelf
 2. Andere mensen
 3. Het leven
 1. Op jezelf:

Kies voor een levenshouding waarin je vertrouwt op je eigen gevoel, je eigen intuïtie en je eigen beslissingen. Ook als je het nog niet allemaal weet. Zie het leven echt als een reis en volg gewoon je hart.

Doe wat je denkt dat goed is en ga die weg. Onderweg kun je altijd weer bijsturen.

Falen of feedback?

Een van mijn favoriete overtuigingen is: ‘Er is geen falen, alleen feedback’. Oftewel, het is nooit ‘fout’. Je kunt er hooguit achter komen wat wel en niet werkt. Heb je geleerd wat niet werkt? Prachtig! Dan weet je weer iets beter hoe het dan misschien wel moet.

Je hoeft niet alle wijsheid in pacht te hebben om te kunnen vertrouwen. Je hoeft alleen je eigen gevoel te volgen en te dealen met de consequenties.

 1. Andere mensen:

Ik vind het heerlijk om er van uit te gaan, dat iedereen in de kern te vertrouwen is en goede bedoelingen heeft. Heb ik altijd gelijk? Nee, natuurlijk niet. Maar het leeft een stuk prettiger.

Tot het tegendeel bewezen is…

Soms kom ik er achter dat ik het bij een bepaald persoon niet bij het rechte eind had…nou, dat weet ik dan. Dan kan ik daar weer op reageren. Maar iedereen krijgt in eerste instantie mijn vertrouwen. Als dat niet terecht blijkt te zijn, dan stel ik mijn mening eventueel bij, maar niet eerder dan dat.

 1. Het leven:

Ik ga er vanuit dat het uiteindelijk allemaal goed komt in mijn leven en dat ik overal iets van kan leren. Als ik wacht tot ik de hele trap kan zien voor ik de eerste trede neem…dan kom ik nooit ergens.

Rust en ontspanning

Ik kies er voor het leven te vertrouwen. Ook als het mij niet altijd brengt wat ik wil. Of juist dan. Want als alles naar mijn zinnetje gaat…dan is het heel makkelijk om te vertrouwen. Maar juist als het niet gaat zoals ik dat wil…dan kies ik voor vertrouwen. Dat ontspant en geeft rust. En zo wil ik leven.

Vertrouwen is wat mij betreft dus een keuze. Leef je vanuit liefde en vertrouwen of vanuit angst en wantrouwen? Het is een keuze. Die je elke dag opnieuw kunt maken. En ik weet wel wat ik kies…

Reis naar jezelf

Wil je meer oefenen met vrijheid? In mijn e-boek, de 28 daagse training ‘Reis naar jezelf’ besteden we hier een hele dag aan.

Door middel van oefeningen, inzicht vragen en affirmaties leer je grote stappen zetten op dit gebied.

Het resultaat is dat je steeds dichter bij jezelf komt en steeds meer gaat leven zoals bij jou past. Op jouw manier, volgens jouw regels.

Zorgen voor jezelf..

Want dat is voor veel vrouwen nog een grote uitdaging. Zorgen voor anderen zit ons in het bloed, zorgen voor jezelf, voor jouw dromen en jouw verlangens kun je leren.

Ik wens je heel veel succes!

Tot snel,

Liefs Sylvia